Водна градина

Vodna-gradina

Водна градина.

Какво по-приятно за горещите месеци от прохладата на собствената водна градинка в задния двор. И то, докато се наслаждавате на слънчевите лъчи и студена напитка. Ние ще Ви покажем как можете да си направите такава градина. Ако не разполагате с достатъчно място, можете да намалите размерите на водния басейн пропорционално.

Изберете мястото.

Определете каква функция ще изпълнява бъдещата водна градина. Едновременно с това вземете предвид характеристиките на терена, с който разполагате. Така например една естествена падина в задния Ви двор може да се превърне в природно оформено езеро. Вземете предвид и всички гледни точки отстрани – от къщата, от верандата и от другите части на градината. Особено подходящо място за разполагането на водно съоръжение е беседката или друго обособено място за сядане в градината.

Преди да потвърдите местоположението трябва да сте премислили добре всички гледни точки. Например, дали предпочитате растения, които предпочитат интензивната слънчева светлина, дали искате водата да е течаща, има ли наблизо до мястото източник на електричество, което да захранва помпата?

Размерите на бъдещото съоръжение зависят в голяма степен от съществуващата растителност и релефа на терена. Пропорциите между съществуващата градина и бъдещото водно съоръжение трябва да бъдат в такъв баланс, че да изглежда така, сякаш то може да бъде там по естествен път. Водната повърхност обаче е само половината от целия проект – другата половина се състои от заобикалящата растителност, която придава усещане за дълбочина на проекта.

Направете няколко различни варианта на бъдещия дизайн – като форма, тип и размери. След това разграфете плана върху избрания терен с помощта на канап или тънък маркуч. Добре е да разположите своя бъдещ малък оазис на място, което е огрявано от слънцето поне през половината от деня, най-добре далеч от големи дървета и храсти. Ако наблизо има такива, ще се налага редовно да почиствате повърхността на водата от листа, плодчета и шушулки. Не трябва да забравяте да направите необходимите корекции, ако теренът е под наклон – така, че по време на порои в езерцето да не попада тиня и пръст.

Водна градина.

Проверете дали в района, където се намирате, няма някакви ограничения относно дълбочината и размерите на неоградените водни съоръжения. След като изкопаете дупката се уверете, че на терена няма скали и остри предмети, които биха могли да повредят обшивката. Под самата гумена обшивка използвайте пласт пясък за допълнителна изолация от повърхността.

Водна лилияПодберете растителността
Всяка водна градина трябва да поддържа баланса между плаващите и подводните растения. Плаващите растения могат да варират в зависимост от дълбочината на корените си и от необходимата им площ на повърхността. За предпочитане е около половината от водната повърхност да бъде покрита от растения. Подводните растения пък, каквито са например тревата кобомба (Cabomba caroliniana) и валиснерията (Vallisneria americana), са незаменими по отношение на водната филтрация.

Водна лилия (Nymphaea): Те притежават големи и красиви листа, които могат да бъдат прикритие за рибките в езерцето, ако решите да завъдите такива. Водните лилии се нуждаят от спокойна вода и повечето видове изискват да са подложени на слънчева светлина поне 4 или 6 часа на ден. Цветовете на някои видове се отварят на сутринта и се затварят при залез. Разработени са различни разновидности на цветовете: бели, розови, розово-оранжеви, както и по-китни видове, наподобяващи цветовете на божури.

Деликатните листа на някои плаващи растения, например водната четирилистна детелина (Marsilea mutica) и плаващата папрат (водно зеле) (Ceratopteris pteridoides), внасят разнообразие и гъстота върху водната повърхност.

Лотус (Nelumbo): Свещен символ за индуистите, лотусът цъфти в големи и ароматни цветове, в разнообразие от цветове – розово, коралово, бяло, червено, жълто и комбинации от цветове. Той е агресивно растение, което за кратко време ще завземе дъното на езерото, но може да се отглежда и в специални контейнерчета.

Има и други подходящи растения, които се нуждаят от по-малка площ (между 5 и 30 см.) – такива са например понтедерията (Pontederia cordata) и калата (Zantedeschia aethiopica).

Водна градина. Необходими елементи

Не е задължително направата на водна градина да бъде много скъпа. За проекта са Ви необходими обшивка (от гума), помпа, механичен филтър, растения и евентуално материал за зарибяване на езерцето. Конкретните размери на проекта са около 180 х 300 см., но Вие можете да промените както размерите, така и пропорциите.

Водна градина.

Водна градина стъпки за правене5 стъпки за направата на езерото.

1. Дефинирайте местоположението на езерото върху равен и слънчев терен с добър дренаж, далече от големи дървета и храсти. Избягвайте ниски терени, където има промиване на слоевете или има опасност от ерозия на по-високите части. Направете дупката на етажи, за да предотвратите хлътването на терена. По периметъра оставете ивица, където да посадите растителност. Премахнете всички големи камъни, скали, клони и коренища.

2. За да сте сигурни, че повърхността на водата ще бъде паралелна на нивото на езерото, изравнете най-горния ръб на съоръжението като поставите напречно на дупката дъска и дърводелски нивелир. Коригирайте всички неравности и места, които не са балансирани като изравните височините. Уверете се обаче, че ръбът на езерото е на по-високо ниво от това на заобикалящия терен.

Водна градина.

3. Добавете около 3-сантиметров пласт пясък на дъното на езерото за подложка. За да изчислите размерите на обшивката, която ще Ви е необходима, добавете удвоената дълбочина на езерото плюс около 60- 65 см. за ръбовете (както към ширината, така и към дължината). Така например, за съоръжение с размери 300 х 365 см. и с дълбочина 60 см. е необходима обшивка с размери 487 х 548 см. Разгърнете обшивката в дупката и временно застъпете ръбовете й с няколко камъка.

4. Запълнете дупката с вода. Подрежете обшивката, като оставите по цялата периферия около 15- 30 см. подгъв. Закрепете обшивката стабилно като заковете подгъва към земята с 15-сантиметрови пирони. След това обградете езерото с камъни, тухли и скални късове, за да запечатате подгъва и да предпазите повърхността му от слънцето. Засадете водните растения в плътна почва в контейнерчета и ги поставете вътре е езерото. Подводните растения засадете с помощта на пясък.

5. Изчакайте една или две седмици, преди да добавите риби, охлюви или други животинки. Малко след пълненето вероятно ще започне развитие на водорасли, което ще трябва да изтърпите, докато растенията се развият и започнат да контролират водораслите.

 

За консултаци можете да се обърнете към фирма AQUA COR

или към накоя от другите фирми регистрирани в категория  Водни площи 🐟.

Коментари (14)

 1. Прекрасно предложение само в него липсва от какъв материал е обшивката.
  Благодаря Ви.

 2. МНОГО МИ ХАРЕСА ВОДНАТА ГРАДИНА
  ИНТЕРИСЕСУВАМЕ ОТ КАКЪВ МАТЕРИАЛ Е ВОДНАТА ОБШИВКА И ОТ КЪДЕ МОЖЕ ДАСИ ГО КУПИМ

 3. И още нещо, може ли примери за местата от където евентуално можем да се снабдим с необходимите неща за изграждането на съоръжението (обшивката – гумена или каквато и да е, помпата, филтъра и растенията)
  Благодаря предварително.
  Дано скоро има и публикации за реализиран такъв проект.

 4. Великолепна. проверете в маг., като-бриколаж, практикер. аз също съм си засадила лилия и дано тази год. да и се радваме, само че мойта е поставена в стар барабан. успех градинари.

 5. За обшивка може да се използва и по дебел найлон на два ката, а върху него си нареждате нещата.

 6. Винилът е малко по-дебел от мушама и го има в различни десени, използват го при басейните. Мисля, че ще свърши работа.

 7. Валенитина
  21 апри. 2013 | 08:02
  Ние си направихме такова езерце и стана страхотно и сега търся цветя които да сложа в него. Очаквайте скоро да го снимам и да го поместя с няколко снимки. Може да се направи по Ваше желание и творение, там се твори и става!!!

 8. Защо наистина никои от сайта не информира хората по интересуващите ги въпроси за обшивката от къде може да се закупи на изгодни цени също и подходящи помпи и филтри.

Отговорете