Водата – основен елемент в озеленяването

voda-ozelenyavane

Водата – основен елемент в озеленяването.
Автор: фирма  УНИгардън

Всяка водна площ, било то спокойна или не, създава неповторими, положителни усещания и действа отморяващо. Успокоява както очите, така психиката на човека. Ето защо все повече хора са склонни да отделят средства и време за направата на някакъв воден кът в своя двор, така че той да стане по-уютен и уникален.

Динамичните водни площи, като например малки водопади или друг вид водни каскади, създават по-силни емоции у човек. Те се възприемат не само чрез очите, а и най-вече чрез слуха. Това  е много популярно в някои западни страни. Там често се създават така наречените емоционални градини. При тези градини се набляга главно на усещанията, които се създават посредством различни звуци и аромати. Те са предназначени главно за хора със зрителни увреждания. Хора, които възприемат света с останалите си сетива.

Освен това звуците на водата са доказано лечебно средство за човека. От силното клокочене на падаща вода до тихото ромолене на малко поточе например, те успокояват и предизвикват приятни емоции у всеки.

Създаването на подобни водни каскади в частни дворове, не е рядкост в наши дни. Материалът, от който може да бъде направени, както и начина на движение на водата са изключително разнообразни. За целта е нужно да изберете големината, както и мястото, което е препоръчително да е равнинно. Тези каскади могат да изглеждат по-естествено, като малки водопади.  Или по-модерни – в различни геометрични форми, много подходящи за офиси, заведения или дори музеи, чиято архитектура е в модерен стил.

Водата – основен елемент в озеленяването.

Друг вариант, подходящ за частни дворове и градини са малките декоративни площи със спокойна вода. Те могат да бъдат с различна големина и с естествена или геометрична форма. Тези с естествените форми наподобяват на малки езерца. При тези водни площи можете да развихрите въображението си и да измислите най-различни декорации. Така например има изключително голям избор на подходящи за подобна среда декоративни треви и други влаголюбиви растения. Също така можете да използвате декоративни камъни за аранжировка. Но имайте в предвид, че варовиковите камъни много добре се вписват в тази среда.

Растенията и останалите елементи около водната площ се „оглеждат“ в спокойната вода и по този начин създават една наистина красива картина. При добро желание и внимателно проучване на изискванията им, може да отглеждате и някои видове декоративни рибки, костенурки или други представители на фауната. По този начин всеки от нас може да създаде една малка екосистема в собствения си двор.

Водата – основен елемент в озеленяването.

Геометризираните форми са подходящи за водни огледала, разположени в настилката, като е добре те да са съобразени с растера и. В тези случаи материалът е от изключително значение, като е добре, той да бъде в унисон с тези на заобикалящата среда.

Водата във всичките и форми е важна част от естествения ландшафт. И би следвало тя да бъде широко застъпена и в процеса на озеленяване, което има за цел да доближи човека до природата. Огромното разнообразие от състояния и възможност за аранжиране, ни дава възможност да изберем онези, които най-много се доближават до нашата душевност и ще се грижи за нашето добро състояние.

Вижте още информация на тема озеленяване.

Отговорете