Влезте сред розовите храсти с ножица

Vlezte-rozi-nozhitsi

Влезте сред розовите храсти с ножица.

Премахнете излишните клонки, за да съхраните красотата.

През зимата спокойствието обхваща цялата земя. Преди да настъпят студовете обаче, трябва да се погрижите за розите. Окопайте ги за последен път и задължително направете есенните резитби, с които се цели да се определи формата на растенията за следващата година и натоварването им с цветове. Трябва да остане известна резерва от пъпки, които ще се ползват при непредвидено измръзване през зимата. Затова не се престаравайте, това не е окончателният вид на растенията, а подготовка само за прекарване на неблагоприятните условия в най-подходяща кондиция. Ако розите са едногодишни и стъблата са тънки и гъвкави, то бавно ги приведете към почвата. Прикрепете ги здраво с дървени колчета или скоби и тогава ги покрийте с рохкава почва. Не оформяйте ямки, защото поставени в тях, растенията обикновено загниват. Напролет освободете летораста, изрежете на 3-4 пъпки и поставете подпора.

Старите излишни клони, които са цъфтели на храстите  на чаенохибридните рози, трябва да се изрежат. Запазете само 4-5 от силните основни клонки, които са се развили през лятото. Премахнете им върховете и излишните странични разклонения. След това оформете купчинка с рохкава почва около тях, така че да предпазите от студа поне по 3-4 пъпки на всяка клонка. Окончателната резитба ще проведете през пролетта, когато растенията започнат да се събуждат и е преминала опасността от повратни застудявания.

По-старите рози с дебели и груби вече стъбла обикновено се зазимяват прави. След като премахнете излишните изсъхнали стъбла, останалите обвийте с мъх, слама, амбалажна хартия или други модерни изолационни материали. Отгоре покрийте с перфорирано пластмасово фолио.
Ремонтантните рози и рози флорибунда се изрязват над 6-8 пъпка. Полиантовите пък изобщо не се режат с цел оформяне и активиране на цъфтежа за следващата година, а само се почистват от изсъхнали клонки и нежелани слаби разклонения.
За влачещите рози, които сте имали възможността да оформите по най-различни начини, сега осигурете по три-четири клонки от 1,20 до 1,5 м дълги. Според конструкцията ги разполагайте симетрично, едностранно, с хоризонтално или вертикално насочени клони.

При чаенохибридните рози съкратете оставените силни стеблаВлезте сред розовите храсти с ножица.

При чаенохибридните рози съкратете оставените силни стебла и отделете слабите клонки.

 

влачещи се рози съкратете едно-две стебла

 

 

 

 

На хоризонтално насочените влачещи се рози съкратете едно-две стебла до 30-40 см от основата им.

 

Страничните филизи на вертикално насочените рози трябва да се изрежат

 

 

 

Страничните филизи на вертикално насочените рози трябва да се изрежат, за да се съхрани симетричността на растението.

 

дървовидни рози изрязвайте на 3-5 пъпки според силата на растенията

 

 

 

 

Високостъблените или наричани още дървовидни рози изрязвайте на 3-5 пъпки според силата на растенията.

Още статии на тема: РОЗИ

 

Отговорете