ВИДОВЕ ВОДНИ ПЛОЩИ

Vodni-ploshti

ВИДОВЕ ВОДНИ ПЛОЩИ.

автор: Д-р арх. Т. Карамочев, АЛД – Карамочев
Колкото определения на водата имаме, толкова видове фонтани има. Да видим…. огледална, падаща, подскачаща, струяща, изворна, обливаща, изпаряваща се и т.н. Досещайте се и вие ще измислите нов вид фонтан. Замръзваща…Важна е водата. Да внимаваме за вида на водното корито през зимата. До всеки вид може да се сложат места и площадки за гледане. Желаещите някъде са много се слагат дори трибуни, за могат да седнат всички. Познаваме голямо разнообразие от водни площи:

Различни видове водни площиОгледална, спокойна вода
Историческите и съвременни водни огледала. Не само у нас е мода на площада да има голямо водно огледало. Водата може да е с предмети скулптури, пластика, струйници – гейзер и др. Предметите могат да бъдат движещи устройства.

Струяща вода
Най-често срещания тип водни площи. Срещаме ги навсякъде. Те често се допълват със струйници, които разразнообразяват водните площи. Разновидност е изворната вода, където струите са по-дебели и водата се върти. Дюзите се слагат по-ниско от нивото на водата за допълнителен ефект.
Обливаща вода
Много често се обливат пластики, скулптури, предмети и др. Добър пример е фонтанът в подлеза на НДК, където водата облива кълба.

Видове водни площи.

Падаща вода
Тук попадат водните завеси. Трябва да забравим прочутия полукръгъл фонтан на вила Д’Есте край Рим. Там водата идва от езерото над вилата и захранва последователно всички фонтани по гравитационен път. Трябва да се има предвид,че голямата ширина изисква много мощна помпа. Всеки може да изчисли грубо необходимата вода. Над преливника трябва да има поне 1 см. вода. При по-малко ,водата пада на триъгълни завеси, после подлизва. Част пример са скалите – изкуствени или наставени от камъни. Трябва да се има предвид, че водата не тече само от едно място скалите е хубаво да сълзят от много места. Слага се съд от неръждавейка и тънки шлаухи, от които по гравитационен път тече в разни посоки вода и мокри водата. Съда служи и като успокоител за постъпващата от тръба вода. Другият тип са изкуствените водопади, често срещани, когато се имитира естествената среда. Трябва да се има предвид големият шум, който създава падащата вода. Падащата вода често се комбинира с водни колела и др.

Подскачаща вода
Типичен пример са познатите каскади. Представляват серия водоеми на различни нива, като сифона е в най-долното корито, а те се отичат едно в друго. Под преливника се оставя малък отвор, който се запушва или водата се оразмеряв а с него и служи за оттичане на утайката.
Каскадите могат в дворните градини да наподобяваат природните, но в градовете са малко неуместни.

Видове водни площи.

Водна мъгла
Преди се правеше с дюзи, като тези, които в оранжериите разпрашават водата.Те пръскаха периодически вода, обливаха едри камъни, като след това водата се изпаряваше. Сега има инсталации, които се развиха към търговските обекти, понеже понижат температурата и после взеха да се ползват за фонтани. Тези фонтани са относително евтини и стават за използване към детските площадки.

Замръзваща вода
Един от вариантите на такъв фонтан е като се вземе медна плоча с предварително направени на нея канали, по които се пуска бавно да тече вода. Постепенно с понижаването на температурата водата в улеите замръзва, според предварително обмислен рисунък.

Отговорете