ВЕРТИКАЛНО ОЗЕЛЕНЯВАНЕ НА ДОМА

vertikalno-ozelenyavane-dom

ВЕРТИКАЛНО ОЗЕЛЕНЯВАНЕ НА ДОМА.
Ако искате да си създадете настроение или да преобразите дома си, най-добрата идея е вертикалното озеленяване.

саксия бръшлянНай-подходящи за разполагане във вертикална плоскост са лианите и стелещите се растения с гъвкави разклонения и издънки. Най-лесния вариант е да отгледате в неголяма саксия бръшлян, восъчно цвете и сциндапсус (дяволски бръшлян) и да покриете с тях цялата стена.

Друг интересен начин е оформянето на фитостена – доста е трудно, но е оригинално. Живата картина представлява огромна драперия от порест материал с оформени джобове, в които са насадени лиани и различни видове подходящи за целта цветя. Поливането е капково чрез инсталираните вътре тръбички, в които водата постъпва от специален резервоар. Конструкцията има слой изолация, за да не бъде повредена стената от влагата. Фитостените са оригинални и могат да се създават композиции от растенията. Недостатък е сложния монтаж и високата цена за оформянето й.

Фитомодул, картина от растенияВертикално озеленяване на дома.

Фитомодул (или картина от растения) е и по-лесно, и по-достъпно. Включва рамка, в която са вградени отделните контейнерчета/ саксийки. Изработва се специална конструкция с височина 10–15 см. , на която се закрепва широка декоративна рамка. Тази рамка частично скрива контейнерчетата/ саксийките, разположени в долната част и встрани. Останалото пространство се заема от зеленината. Подходящи за целта са: бръшлян в неговите разновидности, хлорофитум (зелена лилия), цисус, пъстролистна аглаонема. Листата и растенията се закрепват така, че да закрият напълно видимата част. Добре е растенията да са сравнително на една височина, без ярко изразени стъбла. Предимството на тази конструкция е, че винаги може да бъде заменено някое избуяло или с опадали листа растение с ново.

Експериментирайте с озеленяването в дома си. Усета ви за съчетание на подходящите растения и уменията ви да ги поддържате, ще ги запазят красиви и здрави за дълъг период.

Отговорете