Райската птица във Вашата градина – Цезалпиния

Cezalpinia

Райската птица във Вашата градина – Цезалпиния
Автор: фирма ГРИЙН ЛАНД ДИЗАЙН ЕООД

Caesalpinia
Разред: Fabales
Семейство: Fabaceae

Цезалпиниите (Сaesalpinia) са род красивоцъфтящи тропически растения обхващащ около 100 вида дървета, храсти и лиани разпространени в тропическите и субтропически части на земното кълбо. Цъфти от май до август с много атрактивни жълти цветове с дълги червени тичинки. Нежните папратовидни листа са сложносъставни, съставени от отделни малки листчета, които приличат на пера с характерен ярък светлозелен цвят. Те се свиват на смрачаване.

Цезалпиния, Видовете, виреещи у нас са:

Цезалпиния, храстиСaesalpinia gillesii е листопаден нисък храст (1-2 м висок) идващ от Аржентина. Стволът и е тънък, изправен и изящен, а листата и са двойно перести до 20 см дълги и наподобяващи тези на папратите. Цветовете събрани по 30-40 на брой в дълги гроздовидни съцветия са най-атрактивната част. Златистожълти са, а от основата им излизат до 10 на брой червенообагрени дълги до 7 см тичинки. Затова популярно я наричат „златната райска птица” Отглеждано в саксия или дървено буре растението може да израсте до 1 метър на височина.

Caesalpinia japonica е с по-къси дръжки на тичинките и по-едри листа. Цветовете и също са жълти.

Рзмножава се чрез стъблени резници и семена. След прецъфтяване образува дълги шушулки, със семената, от които можете да размножите растението. Преди да засеете семената ги накиснете във вода за няколко часа.

Садете на слънчеви, защитени от вятър места в добре дренирани почви.

Цезалпинията вирее на всякакъв вид почви, но най-обича песъкливите. Освен това те трябва да са и отцедливи, защото цезалпинията не обича задържане на вода в субстрата. Ако това се допусне, корените и ще изгният. Цезалпинията обича светлината, но много жаркото слънце може да попари листата й. В сянка обаче растението изобщо не може да расте. Обича влажният въздух, и затова регулярно се опръсква короната. Растението е капризно и ако условията на развитие не му допаднат, то ще загине.

Минималната температура, на която издържа корена е (-10Со). Ако очаквате по-ниски температури осигурете защита на кореновата част.

Цезалпинията може да се използва както в групи така и като солитер в градината.

Източник:  ГРИЙН ЛАНД ДИЗАЙН ЕООД

 

Коментари (12)

 1. зелено бг
  15 апри. 2016 | 07:19
  За Емилия, от автора на статията, а също В zeleno.bg в продукти на фирми,
  категория „ПОСАДЪЧНИ МАТЕРИАЛИ“ има над 50 различни
  продукта : семена за цветя, билки и др.растения, разсади, луковици, тревни смески и тнт. И всеки продукт има линк към фирмата, която го предлага:
  https://zeleno.bg/product_category/posadachni-materiali/

 2. Защо поредна година цезалпинията няма цвят, а само листна маса. Имам я от около 4-5 години и само веднъж е цъфтяла.

 3. Имам цезалпиния от 6-7 години и никога не е цъфтяла. Купих я от разсадник. какво да направя за да цъфне?

 4. Задължително, но напролет! Ако подрязвате и всички нови леторасли, може да ги оформите стъпаливидно, и се получава кълбо от цветове…

 5. От къде мога и кога да си купя цезалпиния с корен,не семе?

Отговорете