Цветята обичат страната на изгряващото слънце

Gradina-iztok

Цветята обичат страната на изгряващото слънце

Източната страна на градината е комфортна за много растения.
На изток дори мрачното време може да се окаже по-оптимистично. Тук можете да си направите място за плаж или да си остъклите министолова за закуски и зареждане със слънчевата енергия.

Ранните утринни лъчи бързо изсушават остатъците от роса по стъблата и листата, като не дават по тях да се развиват гъбични заболявания и да загниват. В същото време следобед палещите лъчи се скриват зад стените на постройките и така даряват на растенията желаната прохлада. При цъфтящите растения, засадени на източната страна, не изгарят цветовете и се увеличава продължителността на цъфтене. Това е особено актуално за хемерокалиса и традесканцията, при които източното положение ще удължи живота на всеки от цветовете с 3-4 часа.

Красиви храсти посрещат утрото.
Защитата от студените западни и северни ветрове осигурява комфортни условия за отглеждането на чувствителните към студа и замръзванията екзотични рододендрони. На влажни почви прекрасно растат хортензията и люлякът. Утринното слънце е полезно и за любимците на голите охлюви – сибирската брунера, хостата, див тютюн. Източното засаждане може да не спаси любимците ви от нападателите, но забележимо ще понижи активността на техните атаки (в сравнение със западната и северната страна).

Цветята обичат страната на изгряващото слънце.

В лека сянка хвойновите се чувстват комфортно
По-слънцелюбивите растения и пъстролистните видове се засаждат към югоизток, а тези, които предпочитат полусянката – към североизток. Ако постройката не е висока, то такова място е идеално за отглеждането на растения, които се нуждаят от засенчване и шарена сянка като клематисите. Повечето сенколюбиви растения предпочитат влажната плодородна почва и колкото повече се нуждаят от влага, толкова по-близо до вода и на по-ниско трябва да се засаждат те. В противен случай ще се анажирате с по-често поливане. Към водоустойчивите растения се отнасят блатната кала, карексът, пушицата, калата, много видове папрати.

Цяла година ще можете да се радвате на композиции от хвойнови растения. Те прекрасно преживяват и се размножават в условията на лека сянка. Почвата може да се покрие с каменоломка, която има пъстролистен сорт, който има ярки жълти капки само на сенчести места. На изток ще цъфтят срещничето и неговите листнодекоративни сортове.

Пъстър цветен килим на ливадата.
Ако искате да имате под краката си пъстри цветя, на плътния килим на ливадата можете да добавите мочурен очиболец, бяла детелина. По пътечката добре изглежда ред мак, ириси или бордюр с лилиуми. Органично се сливат в единно цяло сибирският ирис и лилиумът, заедно те правят контрастна синьо-жълта композиция.
Изток е най-добрата посока за създаването на водоем. Изборът на растения е достатъчно богат за създаването на всякаква композиция.

Отговорете