Градински цветя за ленивите

Nemofila
Немофила (Nemophila)

Цветя за ленивите

Начинаещите градинари често си избират цветя по красивата картинка на пакетчето, без да обръщат внимание на особеностите при отглеждане на растенията и сроковете за засяване. Много цветя обаче имат кратък период на цъфтеж, а някои не понасят дори леки застудявания или пък искат постоянни грижи. Ако не сте от най-постоянните градинари, но искате да имате красив двор – изберете си нещо красиво и невзискателно. Добре е обаче предварително да знаете кои растения отговарят на това определение.

За любителите на ниските бордюри
* Немофила (Nemophila) – прелестно невисоко (около 25 см) растение с ажурни листа, което има много разновидности. В магазините за цветя можете да намерите три сорта немофила. С яркосини цветове, с бели цветове със сини капки и с почти черни цветове с бели краища. Сложете заедно тези три сорта и ще получите много нежна композиция, която отлично ще расте и на сянка. Засейте немофилата в почвата в първата половина на май и през юли вие ще можете да се наслаждавате на нейното цъфтене. Немофилата не се бои от леки застудявания, затова не е нужно да я покривате нито през пролетта, нито през есента.

* Лимнантес дугласии (Limnanthes douglasii) – това е все още един рядък гост в нашите градини. Цветовете на лимнантеса са доста дребни, но трогателно елегантни. Лимнантесът обаче заслужава голяма известност. Преценете сами – не е капризен, има много компактни храстчета и прелестни, нежни цветове.
Лимнантесът се нарича още и “яйца на очи”. Той наистина напомня това класическо ястие. Цветовете му имат жълт център и бели венчелистчета. Лимнантесът може да се засади по бордюра на лехата заедно с по-високи растения или на алпинеума. Семената на лимнантеса, засяти в началото на май, през юли вече ще се превърнат в нежни храстчета, посипани с цветове.

Градински цветя за ленивите.

Калифорнийски мак* Калифорнийски мак (Escholzia) – на ярко слънце и на суха песъчлива почва това растение се чувства прекрасно, тъй като родината му е Калифорния. Сортовете ешолция, които могат да се намерят, са с разноцветни прости, полукичести или кичести цветове. Всеки цвят на калифорнийския мак живее само един ден, но през целия период на цъфтеж растението може да краси градината ви около месец и половина. Калифорнийският мак започва да цъфти месец след посяването му, така че можете да го сеете до началото на юни. Само не се опитвайте да отглеждате ешолцията на сянка и на тежки глинести почви, защото няма да имате успех.

флокс* Едногодишният флокс (Phlox drummondii) – този родственик на известния многогодишен висок флокс се харесва на всеки, който обича обилноцъфтящите растения. Има две разновидности: проста и звездовидна. Храстчетата растат от 20 до 45 см и по време на цъфтежа се покриват със съцветия с многобройни цветове. Семената на флокса често се продават в смеси. Но ако звездовидната форма обикновено е представена от цветове в бяло-розово-червената гама, то простата форма има многочислени вариации. Цветовете са с разнообразна окраска в ярки или пастелни тонове, често с контрастен център. Освен дългия период на цъфтеж – от юли до октомври, едногодишният флокс има още едно преимущество. Той е сухоустойчив, затова расте добре и изглежда прекрасно в кошници и балконски сандъчета.

Градински цветя за ленивите.

За тези, които обичат пищните лехи
* Космос (Cosmos) – това е достатъчно познато цвете, но новите сортове позволяват да се измени неговият първоначален облик. Вероятно сте свикнали да свързвате космоса с много високо растение, което вечно се наклонява от вятъра. Новите сортове обаче ще ви убедят в друго. Например, растенията от сорта “Соната” са много компактни (40-50 см). Новите сортове на космоса са достатъчно ефектни и напомнят селската градина с традиционно високия космос.

* Годеция (Godetia) – любимата на много хора годеция прилича на азалията с разнообразните си по цвят цветове, които са еднотонни и пъстри. При покупката на семената на годецията най-добре е да предпочитате дребните сортове. Те не се нуждаят от опора и завръзване. Годецията започва да цъфти месец и половина- два след засяването. Обикновено годецията се продават в смес от няколко тона, много красиви обаче са кичестите цветове.

Лаватера* Лаватера (Lavatera) – искате ли да създадете шикозна леха с обилие от цветове при минимум разходи? Тогава посейте семената на лаватерата и след два месеца нейните огромни камбановидни цветове с бяло-розови и малинови тонове ще украсят вашата градина. Между другото лаватерата цъфти до есента, особено ако премахнете прецъфтелите цветове. Тя се самозасява, тъй че през следващата година няма да има нужда да се занимавате с нея.

Градински цветя за ленивите.

Коментари (1)

Отговорете