Цветя за балкона и терасата – основни групи

Balkon-tsvetya

Цветя за балкона и терасата – основни групи.

Посочените по-нататък групи дават представа за многообразието на растенията, подходящи за отглеждане в съдове. Съответно те са подходящи растения за терасата и балкона. Растенията от една група нямат обща ботаническа основа, те са по-скоро събрано пъстро безредие от представители с различен произход и начин на живот.

Класически растения за сандъчета са вечнозелените или разeленяващи се само през лятото храсти, тревисти растения, подправки от тропически региони, включително от Средиземноморските райони. Повечето от тях са многогодишни (с изключение на едногодишните подправки и тревистите) и са уязвими в условията на нашата сурова зима. Засадени свободно в градината, те могат да издържат на студа само при особено благоприятни обстоятелства. Ето защо в нашата географска ширина те може да се култивират само в сандъче, в което презимуват, запазени от измръзване.

Класически балконски цветя.
Наред с традиционните петунии, мушкатата, луковичните бегонии и обичките тук се нареждат още много летни цветя, пълзящи и увивни растения. Балконските цветя са едногодишни, двугодишни или многогодишни и произхождат предимно от тропическите и субтропическите региони. Едногодишните и двугодишните растения завършват своя жизнен цикъл след един или два вегетативни периода, след което трябва да се изхвърлят. Многогодишните цветя могат да зимуват.

Цветя за балкона и терасата – основни групи.

Цветя за балкона и терасата

Много любители на растения се плашат от това, тъй като не разполагат с достатъчно място за растенията през зимата или се страхуват, че не могат добре да ги опазят. Наистина – някои растения зимуват на светло, а не всеки може да им осигури необходимите условия. Всяка есен се унищожават твърде много здрави цветя, които, ако презимуват правилно, цъфтят прекрасно през следващата година. Какви са условията на презимуване, което всъщност не е толкова сложно, ви показват портретите на растенията и съветите за презимуване.

Градинските растения, отглеждани в сандъчета са нова тенденция. Храсти, летни и луковични цветя, кухненски подправки, зеленчуци, вечнозелени широколистни, иглолистни и плодни храсти, доскоро се култивираха само в градини. Сега се появяват на балкони и тераси, където виреят буйно за радост на собствениците си. Някои от тях, ако са засадени на открито, издържат без проблеми през зимата. Но ако са в съдове трябва да бъдат съответно защитени.

Отговорете