Защо да изберем динамични цветни лехи?

Dinamichni-tsvetni-lehi

ДИНАМИЧНИ ЦВЕТНИ ЛЕХИ
или

Защо да изберем многогодишни цветя за градината?

Автор: фирма ПРО-ПЛАНТС ЕООД

Едногодишните цветя (петуния, тагетес, циганче и т.н.) са ефектни с това, че с адекватни грижи можем да постигнем непрекъснат цъфтеж през цялото лято. Но еднократно падане на температурите под определени стойности, слана или засушаване могат и да ги убият или най-малко да компрометират цъфтежа им за период от време.

За разлика от едногодишните, многогодишните цветя (перенни) са студоустойчиви растения, чиито коренища презимуват в земята и през следващата година се показват отново, за да заемат заслужено място в цветната леха.

ДИНАМИЧНИ ЦВЕТНИ ЛЕХИ.

Перенните цветя имат много предимства, заради които трябва да ги предпочетем:
Те не трябва да се засаждат всяка година. Засадени веднъж на подходящо място, те ще ви радват година след година – някои в продължение на десетилетия.
Цветните лехи с перенни цветя са изключително динамични. Всяко перенно цвете нараства на височина и цъфти през специфичен за него период от време. Някои по-рано, други по- късно. За разлика от едногодишните, перенните цъфтят за около 1 до 6 седмици, в зависимост от вида. Ако подберете подходящите видове с различни цъфтежни периоди, вашата градина ще се променя през целия сезон.  А вие винаги ще се радвате на „нещо цветно”.

Многообразието от видове перенни цветя е огромно. Правилната комбинация на периоди на цъфтеж, цвят и височина може да ви донесе удивителен ефект. Ефектът идва и от цветовете и от листната маса.
Някои многогодишни цветя периодично могат да се изваждат от почвата, за да се раздели кореновата им система и да се засадят отново, но вече като две или три самостоятелни растения. Ето колко лесно се размножават!
Перенните цветя са по-невзискателни и издържливи от едногодишните. Грижите за тях са много по-екстензивни отколкото за едногодишните. За повечето от тях не е критично да бъдат засушени и не изискват често торене, за да цъфтят.

В последните години перенните не са толкова популярни, защото отстъпиха място на ефектните силно подхранени с торове и отрупани с цвят разсади на едногодишни цветя, предлагани в строителните хипермаркети и цветарските магазини.

В същото време перенните са все така обичани и търсени от професионалистите в озеленяването.

За всеки любител градинар си струва да се обърне към тези „благодарни” цветя и да създаде своята „динамична” цветна леха в градината си!

 

Коментари (1)

  1. Ето нещо красиво и позабравено, което с по-малко труд и средства, ще разкраси нашият дом.

Отговорете