Живи огради и цветни бордюри

Tsvetni-bordyuri
Бордюр от розови азалии

Живи огради и цветни бордюри.

автор: Веска Флорова – Флоров ЕТ
Традиция е в българския двор да присъстват много видове растения с различни цветове. Като се започне с бялото кокиче, предвестникът на пролетта. Следват майските цветове на ухаещи люляци и разкошните гюлови храсти. Летните багри на цъфнало мушкато, та чак до късна есен с разноцветните хризантеми. Разнася се още миризмата на чимшир и здравец до каменната чешма.

Съвременните градини не са по-различни с пъстротата си. Оформлението на голяма или малка градина дава невероятни възможности за различни насоки в дизайна, изграждането и поддръжката на разнообразието от цветя, дървета и храсти, зелени площи и водни ефекти, живи огради и ниски бордюри. Комбинацията между много и различни по форма, текстура и цветове храсти създава един неповторим ефект.

Съчетанието на живия плет с цветен бордюр от листнодекоративни или цъфтящи видове е едно красиво решение. Градинските бордюри се използват за разнообразни цели, в зависимост от характерните особености на двора. Високите храстови бордюри са перфектния начин да скрием неестетичен обект. Такъв,  който не се вписва с екстериора на двора. Те също като живите плетове имат екологичен,естетичен и предпазен ефект.

Живи огради и цветни бордюри.

Оградите от листнодекоративни растенияса най-добрите предпазни средства при нужда да ограничим проникването на вятър, шум, прах от съседната улица в нашия двор. Живите плетове могат да се използват и за разделянето на двора на участъци, в зависимост от предназначението им – паркинга, басейна, барбекюто. Ако се налага да се прикрие високата подпорна стена или старата фасада на съседната къща, се използват увивни, катерещи растения. За тях, предварително се поставя декоративна решетка, по която те да се увиват.

Цветните бордюри се изпълняват най-често до оградата или стената, от едната или от двете страни на алеята. Обикновено се изпълняват от различни цъфтящи видове, като миниатюрни (бордюрни) рози, хортензия, лавандула, карамфили, хризантеми и др. За целта могат да се използват и различни листнодекоративни, цъфтящи видове като – котониастър, берберис, лавровишна, вибурном, будлея( летен люляк), вайгела и др.
Цветен но не цъфтящ бордюр може да се изпълни, като се използват различните багри на листата на някои декоративни видове, като сребристосини и жълтите цветове на юниперусите, златистите и сребристи кълбовидни туи, червените листа на фотинията.

Коментари (2)

  1. Госпожо, в http://www.zeleno.bg в категориите „озеленяване страната“ и „озеленяване софия“ има регистрирани 94 фирми. Всички фирми регистрирани в zeleno.bg са коректни с доказани професионални качества.

Отговорете