Цветни балкони – хармония и уют

Tsvetya-balkon

Цветни балкони – хармония и уют

Има множество варианти за оформяне на цветни балкони и кой от тях ще предпочетете, зависи преди всичко от фасадата и от собствените ви предпочитания при избора на растения. Правилното разположение на зеленината на балкона може да подчертае красивата фасада, или да отвлича вниманието от някои непривлекателни характеристики на външния вид на сградата. Ако фасадата на сградата е с ясни геометрични черти, с тенденция към симетрия, тогава можете да смекчите строгите линии с пищна покривка от стелещи се листно-декоративни или цъфтящи растения. Ако сградата е с по-модернистична и разчупена форма, можете да разпределите растенията в несиметрична линия и смело да използвате въображението си при избора на цветя.

Много често съсредоточаваме избора си на цветя, засадени в сандъчета или контейнери, които разполагаме по пода или от външната страна на балкона. Но невинаги имаме достатъчно място, за да засадим любимите си растения и често се ограничаваме с едно-две сандъчета със зеленина. Необходимо е да обърнем повече внимание на катерливите растения – макар и да ги пренебрегваме, те са подходящ избор както за големите, така и за малките балкони.

Днес вертикалното озеленяване е изключително популярно и става все по-разпространено при оформянето на градинските балкони. При този вид озеленяване се използват листно-декоративни и цъфтящи растения, като умело се комбинират катерливи увивни представители с ампелни и стелещи се видове. За опорна конструкция можете да използвате декоративни решетки от дърво или друг материал. Разположението на конструкцията зависи от целта на озеленяването – можете просто да превърнете някоя от балконските стени в зелена градина или да създадете зелена завеса, която да прикривна непривлекателна фасада или да обособи “градинско” сепаре на обширната тераса.

Цветни балкони – хармония и уют.

При вертикално озеленяване трябва да си подберете растенията. Най-вече, такива които да създават постоянен зелен фон. А разнообразието можете да внасяте чрез промяна на композицията от ампелни и други цъфтящи растения. При избора на растения трябва да се съобразите с изложението на балкона и с количеството слънчева светлина, която ще достига до растенията. Растенията от дадена композиция трябва да имат сравнително еднакви предпочитания към външните условия – температура и светлина. Друго важно условие е те да са сравнително издръжливи. Тъй като балконите все пак са открити пространствата, където растенията са изложени на вятър, слънце, дъжд и т.н.

За зелен фон можете да използвате бръшлян (Hedera helix). Има различни сортове, които се отличават с пъстрата багра на листата си. Някои сортове са обагрени в наситено зелени нюанси. Докато при други преобладават златистите, сивите и жълтите багри. Изборът на цветовия фон ще определи и останалата композиция от растения на вертикалното озеленяване. Друг подходящ представител за създаването на общ фон е декоративната лоза (Ampelopsis). Предимството на това растение е, че листата променят цвета си през различните сезони. Цветът се променя от тъмнозелено до огненочервено и така разнообразяват фона, без да се налага подмяна на растенията. През есента балконът ви ще грее от топлите златисти и пурпурни багри на лозата. И ще създаде приказна атмосфера и радостно настроение.

Клематисът (Clematis) е катерливо растение, което е чудесен избор при вертикалното озеленяване. Той не само че осигурява плътна завеса от наситено зелени листа, но и цъфти с прекрасни цветове през цялото лято.

Цветни балкони – хармония и уют.

Фуксията (Fuchia) е кралица сред ампелните растения. Тя се чувства чудесно на балкона и може да го украсява с невероятните си цветове от пролетта до есента. За любителите на червено-пурпурните багри несъмнено фуксията е подходящ избор. Друг ампелен балконски вид е сакъзчето (Pelargonium peltatum). То ще цъфти чак до края на есента, стига да е на слънчево място.

На леко сенчестите места марантата (Marantha) и бегониите (Begonia) ще се впишат идеално. А на по-слънчевите поставете импатиенс (Impаtiens), чиито пъстри багри ще изпъкнат на фона на зелената завеса.
В основата на вертикалната конструкция можете да поставите сандъчета или саксии с любимите си петунии (Petunia hybridа) или други цветя. Само от вас зависи какви растения ще включите в композицията си. Разгледайте справочниците и открийте цветята за вашия балкон. Нарисувайте схематично различни варианти за озеленяване и изберете този, който най-много допада на вашия собствен стил.

Не забравяйте, че композицията не трябва да се претрупва – цъфтящите растения трябва да са няколко и подбрани в една или две цветови гами. Прекалено разнообразните багри създават усещане за разхвърляност. Тъй като всяко растение отклонява вниманието към себе си. По-добре е да създадете по една хармонична композиция в дадена цветова гама за всеки сезон. Така редуването им ще внесе нужното разнообразие без да се нарушават стилът и хармонията на балконската градина.

Отговорете