Тревният чим или поляна за един ден

Treven-chim-proizvodstvo

Тревният чим или поляна за един ден

Има два начина за производство на тревен чим. Първият е чрез засяване на тревното семе в торфен субстрат, който е разположен върху найлон, като по този начин тревният чим е готов след около 2 месеца. При втория начин, тревното семе се засява направо в плодородна хумусна почва, като е необходимо значително повече време, около година, за да бъде новият чим готов за ползване. Като цяло, този е по-добрият начин за произвеждане на трева, тъй като гарантира формирането на плътна и устойчива, подобно на израстналата в природата трева. Готовият чим се реже със специална машина – чиморезачка, след което се навива на рула и така се транспортира до предвиденото място.

Дебелината на почвения слой на тревния чим трябва да е поне 3 см и той да е ниско окосен. Преди поставянето на чима, мястото трябва да е предварително оплевено и почистено. След това, почвата трябва да бъде заравнена. Върху така подготвена почва се разстилат рулата. Като се следи парчетата чим да са максимално плътно поставени едно до друго. Също се внимава да са легнали плътно върху самата почва. След това новополучента поляна се валира и полива. Като се следи поливането да е редовно. След около 2-3 седмици тревата ще е трайно вкоренена на новото място и тогава ще може и да се коси.

Готовият чим може да се използва за създаване на зелени площи с различно предназначение – паркове, спортни терени, голф – игрища, частни дворове. А също и за декоративни зелени площи към търговски обекти и хотели, детски площадки и др.
Едно много важно приложение на тревния чим е при затревяване на откоси. Както и при реконструкция на вече съществуваващи тревни площи. Най – вече за спортни игрища и детски кътове.

Отговорете