Традесканция – стайно саксийно растение

Tradeskantia

Традесканция – стайно саксийно растение

Традесканцията (Tradescantia) е красиво и много интересно цвете. Тя произхожда от тропическите райони на Северна Америка, но вирее перфектно и у нас. Най-често се отглежда като  саксийно стайно растение. Но можете също да отглеждате традесканция в градината си.

Срещат се в близо 70 разновидности на традесканцията. Като всяка има характерен външен вид, но си приличат по листата. Те са лъскави, в нюанси на зеленото и най-често на тъмни и светли ивици. Най-разпространените са традесканциите с издължени двуцветни и трицветни листенца. Те са покрити със светли ивици. Популярни са и лилавите традесканции с изцяло лилави стъбла и листа. Някои традесканции имат красиви силно издължени бледозелени листа и красиви лилави и червени цветчета.

В България най-често отглежданите видове традесканции са Tradescantia albiflora, Tradescantia albiflora laekenensis, Tradescantia albiflora albo-vittata и Tradescantia aurea.

Това е пълзящо растение, с крехки стъбла. То изглежда много добре във висящи кошници. Някои видове традесканция цъфтят в бяло, синьо, виолетово и розово. Традесканцията не е капризна и може да се отглежда успешно в домашни условия. Тя се нуждае от редовно поливане, но внимавайте почвата да не загние. Изчаквайте почвата първо леко да засъхне и тогава поливайте.  Традесканцията обича по-влажния въздух, затова редовно я пулверизирайте.

Традесканция – отглеждане като стайно растение.

За да има красиви листа, тя трябва да получава достатъчно светлина. Но, същевременно да се пази от преките слънчеви лъчи, защото те са пагубни за нея. Най-добре е да изберете полусенчесто място за саксията. През лятото може да я изнесете навън. Високите температури не са проблем за цветето. А през зимата е важно температурата да не пада под 5 градуса.

Традесканцията обича богата на витамини и минерали почва. Тори се от пролетта до края на есента два пъти месечно. Най-подходящ е тор за листнодекоративни растения. Пресаждането става напролет на всеки две години.

Можете да си захванете традесканция по всяко време на годината с помощта на отделяне на резници. Не е нужно веднага да ги вкоренявате в почва. В началото може да ги сложите във вода.

Можете да си купите традесканция  от 🌳 Градинските центрове и 💐 Mагазини за цветя регистрирани в каталога на zeleno bg.

Коментирайте

Отговорете