Телопея – екзотично австралийско цвете

Telopeya

Телопея – екзотично австралийско цвете

Телопея /Telopea/, известна още като Waratah, принадлежи към семейство Protea /Proteaceae/. Растението е популярно в Австралия и расте на по-сухи почви – не обича влагата. Представлява изправен храст със съцветия, които съдържат, в зависимост от различните видове, от 10 до 240 индивидуални цвята. Цветовете са симфония от извити, събрани като длани подобни на венчелистчета прицветници. Багрите са от тъмночервено до бяло, розово и меко златисто.

Предизвикателство е Телопиеята да бъде отглеждана като стайно саксийно растение. Покълва от семена, посяти в песъчлива почва. Предпочита слънчево месторазположение и ограничено поливане. Хубаво е да се отглежда на южно или юго-източно изложение. Зимата е необходимо да бъде осветявана допълнително и да е на температура от 8 до 12 ͦС.

Телопея - екзотично цвете

Цъфти от септември до ноември. Хубаво е да се подрязва, защото това ще придаде по-извисена форма на растението и ще стимулира цъфтежа за следващата година.

Чудната Teлопея e една от първите в списъка на най-превъзходните цветове в света. Защо да не и се наслаждаваме в собствения си дом?

Отговорете