Елегантен Тамарикс за декоративно озеленяване

Tamariks

Елегантен Тамарикс за декоративно озеленяване

Тамарикс (лат. Tamarix) е растение специално създадено от природата за украса. С изящните си изумрудени клонове и нежни цветове в различен оттенък, този храст изглежда очарователно.
Растението е особено красиво в началото на цъфтежа, когато е обсипано с мънистовидни малки пъпчици  и люсповидни зелени листа.
Тамариксът притежава необикновена красота, аромат и лечебни свойства, което го е направило много популярно. Благодарение на тези свойства, растението е получило много имена. В природата се срещат около 70 вида Тамарикс и всички те принадлежат към семейството на Ракитовицовите.
Тамариксът се различава от много други храсти по това, че в едно растение могат да се срещат съвършено различни по форма и размер листа. Долните листа могат да бъдат по-големи, а по върховете да са толкова мънички, че да приличат на зеленикави люспички. Цветовете също могат да бъдат най – различни – ту зелени, ту жълти.
Друга невероятна особеност на тамарикса е това, че цъфти два или три пъти за един сезон. Храстът може да цъфти през пролетта, лятото и есента! При различните видове са много различни разположението и структурата на пъпките и цветовете.
Заедно с тамарикса, в градината могат да бъдат засадени други красиви храсти, които да се допълват взаимно.

Тамарикс за декоративно озеленяване.

Основни сортове за размножаване:
Всички разновидности на Тамарикса лесно се опрашват и размножават помежду си. По този начин те образуват набор от преходни форми и разновидности, сред които е много трудно да отделите различни сортове. В декоративното градинарство най-популярни са: Клонест тамарикс, Елегантен, Mайер и др. Всички те са изключително устойчиви на суша и ниски температури, но когато се отглеждат в места с континентален климат може да измръзнат. През пролетта обаче бързо се възстановява растежа на младите филизи.

Как да засадите и отгледате Тамарикс
Тези храсти се отличават главно с това, че не са претенциозни към вида почва. Въпреки това обаче, най-добре растат в добре дренирана почва, обичат обилното поливане и не понасят застояла вода.
Основното при грижата за всички видове тамарикс е периодичното им подрязване, отстраняване на увехналите филизи и редовно пръскане срещу вредители и болести. Подрязването на клоните трябва да става през пролетта, което ще спомогне за по – бързото им израстване.
 Съвет! За да не стане рехав с времето тамарикса, е необходимо  през 5 години да подрязвате до основи неговите клони. Тамарикса се засажда чрез резници от семена или клонки. Най-оптималният вариант е да си закупите разсад от признати сортове от местния градински център.

Отговорете