Свежа лятна градина

Lyatna-gradina-Salvia

Свежа лятна градина

В летните жеги можете да си спестите часовете усилия за поддръжка на градината, за да използвате това време за почивка с ледено питие в ръка. За целта е нужно само да подберете растения, издръжливи на суша, които няма нужда да поливате постоянно в летните жеги. Именно такива растения са съчетани в тази малка, но пълна с цвят градина.

Списък на предложения за растенията.
Забележка: Растенията трябва да се съобразят с мястото, където ще виреят и условията там. Дадените растения са примерни и алтернативни, което означава, че Вие трябва да изберете едно от тях или друго растение по Ваш избор.
ВНИМАНИЕ: Някои от избраните от Вас растения и техните плодове може да са отровни – не яжте плодовете, листата или други части от растения, за които нямате изрична информация, че са напълно безвредни за човека.)

A. Блестяща салвия /пламък/ (Salvia splendens) – 9 броя

B. Ирис /перуника/ (Iris spp.) – 2 броя

C. Канна (Canna) – 2 броя

D. Катарантус /мадагаскарско цвете/ (Catharanthus roseus) – 7 броя

E. Циния (Zinnia spp.) – 9 броя

F. Китайски мискантус (Miscanthus sinensis) – 3 броя

G. Рудбекия (Rudbeckia hirta) – 4 броя

H. Меламподиум (Melampodium paludosum) – 6 броя

Свежа лятна градина, план.

1. Градински план
При този проект от особена важност е подготовката. Предварително си отговорете на няколко въпроса:
• Разполагате ли с готово място за изпълнение на плана? Схемата показва приблизителната големина на проекта, но Вие можете да увеличите тези мащаби или пък да ги намалите.
• Теренът, с който разполагате отговаря ли на изискванията? Градината изисква много слънце.

• Изисква ли почвата на терена подобряване? Добре овлажнената почва е отлична среда за тяхното развитие. За да тествате почвата, намокрете един сектор от нея с маркуч и изчакайте 24 часа. След това стиснете с ръката си буца пръст – пръстта трябва да се оформя на топка, но да се рони лесно при натиск. Ако тя става на топка, но не се рони, вероятно пръстта е твърде глинеста, а ако не иска да се оформи в топка – вероятно е твърде песъчлива. И в двата случая почвата изисква подобрение – за целта можете да добавите подходяща торова смес.

Свежа лятна градина, създаване.

2. Създаване на основата
Ако теренът е покрит с трева имате няколко възможности. Ако секторът е малък, можете да премахнете чимовете с помощта на права лопата (предварително намокрете почвата), а накрая да обработите почвата отдолу. За по-големи терени обаче ръчна орачна машина, с която да обработите тревата, така че тя да бъде смесена с почвата. Така не само ще премахнете чимовете, но и ще обогатите почвата с органични вещества.

Независимо как ще решите да обработите терена, уверете се, че сте обработили почвата във вашата градина на дълбочина поне 15- 20 см. След като подготвите мястото, полейте почвата добре и изчакайте няколко дена. Ако през това време се появят бурени ги почистете, а ако използвате за целта химикали проверете върху етикета на препарата колко време трябва да изчакате преди да засадите растенията

3. Засаждане
Идва времето и на най-забавната част от проекта – засаждането на растенията. Готовите растения (разсад) извадете от саксиите (закупен или засаден предварително) и ги поставете на местата им в лехата. Това ще позволи да видите как ще изглежда лехата и дали има нужда от допълнително донагласяне. Уверете се, че растенията са на подходящо разстояние едно от друго, за да могат да растат и да се развиват нормално.

Отговорете