Светещите „сухи водоеми “ – модна тенденция в ландшафтния дизайн

Svetesht-vodoem-gradina

Светещите сухи водоеми – модна тенденция в ландшафтния дизайн

Всеки собственик на извънградски имот, на вила или къща, би искал да има не само красива жилищна сграда, но и красиво озеленени площи. Всичко това, в близост до къщата, където би било хубаво да прекарва време със семейството си. А също и да не се срамува да покани приятели, колеги и дори бизнес партньори.

Светещ пясък и камъниЕдин от вариантите за модерен, но все още уникален за нашата страна начин за преустройство на градината е създаването на светещи „сухи потоци “ или светещи „сухи езерца“. Интерсното е че руслото им, не се пълни с вода, а се облицова със специален светещ в тъмното пясък или камъни.

Основателите на тази техника са японците. Те първи започнаха да правят своите световноизвестни градини ползвайки тази технология.

Като цяло, има два вида светещ пясък. Първият – флуоресцентен видим пясък, който запазва своя цвят както при нормална дневна светлина, така и при осветяване от ултравиолетова BLB – лампа (светлината става киселинно- ярка). Вторият тип – флуоресцентен невидим (т.е. безцветен ) пясък, който при нормална дневна светлина има цвета на обикновен кварцов пясък, но при ултравиолетово осветяване приема своя си цвят.

В момента има огромно разнообразие от цветове и нюанси на луминесцентен пясък. Има сини пясъци, зелени, бели, кафяви, лилави, пурпурно сини, лимонено жълти, оранжеви, червени и други цветове. Все пак за сухи езерца са най- често се използва пясък, с нюанси на синьо и зелено

Светещите сухи водоеми.

Светещи камъниОригинален светещ “ Сух Ручей“ или “ сухо езерце “ може да бъде построен според вашия вкус във всяка градина, като разходите по изграждането и експлоатацията ще бъдат значително по-ниски, отколкото при построяването на обикновен водоем пълен с вода.

Основните предимства на сухите езерца пред традиционните са следните: няма нужда да се харчат значителни средства за оформяне на релефа, не се нуждаят от източник на вода, също така сухите поточета не са заплашени от запушване на водоснабдителната система от варовикови утайки и нямат нужда от скъпи системи за изпомпване на водата в потока. Важно е също така, че сухите езера не привличат комарите които снасят яйцата си в мокрия пясък. Единственото нещо, което е необходимо е да се мисли за осветление. Но това изискване по принцип е вярно и за обичайните потоци.

И така изборът е направен. Решили сте да се изгради във вашия двор безводно езеро. Първо трябва да се вземе решение относно формата. Но за това трябва незабавно да се определят източниците на ултравиолетова светлина. А после, с помощта на светещ пясък да се очертаят бъдещите контури на рекичка. Разбира се това е добре да се направи след като се стъмни. Не да се харчат излишно пясък (ако първоначалната форма на потока по някаква причина не е по ваш вкус), можете да използвате обикновен пластмасов филм, за предпочитане тъмен (той ще влезе в употреба и за в бъдеще).

Ако ви липсва собствено въображение, можете да се консултирате със специалисти по ландшафтен дизайн или можете да видите няколко снимки на обикновените потоци и малки рекички (ще намерите в интернет без никакви проблеми ). Важното е формата на ручея да съответства на формата на вашия парцел. Също така е препоръчително ширината на потока да не е една и съща по цялата дължина на рекичката, това се среща рядко в природата, така че този поток няма да изглежда естествено.

Светещите сухи водоеми.

Светещите водоемиСлед като се приключи с формата, трябва малко да се задълбочи канала (така ще изглежда по-естествено). Достатъчна е дълбочина от 15 – 20 сантиметра. След това руслото на потока се покрива с тъмно фолио. Това ще попречи да покарат плевели. По брега на езерцето се подреждат камъни (които между другото е добре да се покрият с боя на базата на фосфора за да светят и те в тъмното). От обикновени камъни можете да изградите речни прагове. Всичко това е по ваша преценка . Остава да се запълни руслото на ручея или езерцето със светещ пясък или специални светещи камъчета. Ако желаете, можете да покриете светещия пясък със слой стъклени топчета или гранули. Това ще придаде на вашия водоем особен блясък.

Последния щрих към вашето сухо езеро е растителното оформление. По-добре е да се използват растения, които на външен вид приличат на растенията. И които растат във водата – обикновено растения с дълги и тесни листа. Само не прекалявайте с цветя, или вместо водоем ще се получи цветна леха. Ето защо, високи растения с дебели пъпки по-добре да не се прилагат .

В бъдеще, готовото езерце или поток няма да изисква поддръжка. А ще дава безкрайно естетическо удоволствие на вас и на гостите на вашия дом. Наслаждавайте се!

Отговорете