Стайно отглеждане на зюмбюли

stayni-zyumbyuli

Стайно отглеждане на зюмбюли

Зюмбюлът от зимата до началото на пролетта дава съцветия в различни багри – червени, розови, бели или сини, със силен аромат. колкото по-топло е помещението, в което се отглежда растението зюмбюл, толкова по-рано започва да цъфти.

Съществуват няколко метода за отглеждане на зюмбюли /Hyacinthus/:

Метод 1. Съдът, който няма дренажни отвори, се запълва с влакнеста почва или смес от едровлакнест торф и пясък. След това се засаждат на еднакви разстояния няколко луковици, така че техните глави леко да се подават над повърхността на почвата. За съжаление, хармонията на цветната композиция може да бъде нарушена, ако някои от растенията имат лоши цветове. Но това може да се предотврати с втория метод на засаждане.

Метод 2. Засадете луковиците в отделни саксии с диаметър 9см, използвайки обичайна почвена смес за саксийни цветя. Когато се появяват цветоносите, извадете луковиците от саксиите и ги пресадете в друг съд, като ги разпределите равномерно по площта, с която разполагате.

Mетод 3. Зюмбюлите могат да цъфтят и във вода. за целта използвайте специална кана, чиято форма горе е разширена. Луковицата се разполага в горната разширена част на съда, а корените се оказват в намиращата се отдолу вода. За да предпазите от загниване, пуснете във водата малко парче дървен въглен.

Независимо от избрания метод, важно е в началния етап на развитие луковиците на зюмбюла да бъдат на прохладно и тъмно място, докато се образува кореновата система (луковиците се посаждат в субстрат, изцяло се покриват с пясък и се държат във влажно състояние при 4-5 градуса Сo). Ако това не се направи, растението няма да цъфти. Цветоносите на зюмбюлите бързо натежават. Използвайте за поддържането им тънки пръчки, които да не бъдат по-дълги от цветоносите.

Отговорете