Стайните растения и цветя през декември

Stayni-rasteniya-dekemvri

Стайните растения и цветя през декември.

През декември голяма част от стайните растения трябва да бъдат поливани доста умерено, а тези, които са в състояние на покой, много рядко. Толкова поливаме, колкото да не се изсуши прекомерно почвата им. Декоративно-листните цветя е необходимо да поливаме, така че пръстта им да успява да просъхне. В противен случай голямото изобилие на влага може да предизвика пожълтяване и опадане на листата, а също и загниване на корените. Обратно на това е нужно постоянно овлажняване на въздуха в стаята.

Този вид растения, чиито листа са гладки, може (дори е желателно) да изтриваме с влажна кърпа, като им устройваме периодически душ.
Не забравяйте да почиствате прахта от растенията с мъхнати листа с мека четчица или като ги издухвате!
Орхидеи, които развиват цветоносни стъбла, е нужно да поливаме редовно, а тези екземпляри, които не са дали такива, поливаме много умерено до началото на пролетния растеж.

Стайните растения и цветя през декември.

Азалия. В стадия на появата на пъпки трябва да я държим в топло помещение (18-23⁰C ), опръсквайки я и поливайки умерено.
Когато календарът сочи декември, растенията: олеандър, фикус, мушкато, трябва да бъдат преместени в най-прохладното помещение. Поливаме ги умерено.
За да не се съсипят пъпките на камелията, също трябва да я държим в достатъчно прохладно помещение (12 -14 ⁰C) . Камелиите имат нужда от опръскване и редовно поливане.

Ако пресушим почвата на папратите и циперуса, те ще загубят своята красота, затова е нужно да поддържаме влажността в такова състояние ( водата в подложката се източва), че да не допускаме гниене на коренчетата.
Цикламите ще поставим на най-светлото място (чувстват се комфортно при 16-18⁰C ), можем да ги поливаме с престояла вода със стайна температура.
Филодендроните, монстерите и сциндапусите, които не прекратяват растежа си, е нужно да поливаме редовно. А също и слабо да ги подхранваме (0,1- 0,2 % разтвор на минерални торове).

Стайните растения и цветя през декември.

Подхранвайте цветята с минерални торове! И не забравяйте да завъртате саксиите от време на време. Това се прави, за да не се изкривяват стъбълцата!
В никакъв случай не въртете декемврийския зигокактус (Zygocactus K. Schum), когато цъфти! Не го местете, защото ще останете без прекрасните му цветове! Пъпките му също ще загинат!

Фикусите поливайте умерено. Защото повишената влажност на почвата ще доведе до опадане на по-долните им листа. Естествено в този случай вашите растения ще загубят красивия си вид!
Към края на декември е желателно да засадим грудките на глоксинията и коренищата на ахименеса, които са преминали периода на почивка, в свежа и обогатена пръст.
Не забравяйте да преглеждате периодично грудките на далиите, грудковите бегонии, канната, луковиците на гладиолите, които сте прибрали на съхранение в хранилищата си! Болните грудки и луковици е нужно да бъдат отстранени. Желателно е да поддържаме оптимални условия и добре съхранен посадъчен материал!

За градинарите ще е полезно да прочетете – Какво да правите във вашата градина през Декември ❄.

Вижте цветен хороскоп за Декември

 

Отговорете