Стайни цветя поглъщат опасния озон

stayni-tsvetya-ozon

Стайни цветя поглъщат опасния озон

Стайните цветя са не само красива част от интериора, те са важен фактор за човешкото здраве. Tъй като понижават концентрацията на озон във въздуха. Това е изводът на учени от университета в Пенсилвания, САЩ.

Озонът е газ, който се съдържа в горния слой на атмосферата на Земята и защитава повърхността й от силното ултравиолетово излъчване на Слънцето. Но в ниските слоеве, с високата си химическа активност допринася за замърсяването на въздуха и може да навреди на здравето на човека. По-застрашени са хората с белодробни и сърдечно-съдови заболявания. Озонът може да провокира астматичен пристъп, да предизвика грипоподобен синдром, да хронифицира някои белодробни заболявания. Замърсяването с озон е особено голямо по време на летните месеци. Най-вече, поради силната слънчева светлина и горещото време. Това води до вредни концентрации на газа във въздуха, който дишаме.

Хората са застрашени от озона не само на улицата, но и в затворени помещения – у дома и в офиса. В офис-сградите и кабинетите има множество принтери, компютри, климатици. А те допълнително повишават нивото на концентрация на озон във въздуха.

Стайни цветя поглъщат опасния озон.

Последните изследвания показват, че жителите на икономически развитите страни прекарват от 80 до 90 % от своето време именно в такъв замърсен с озон въздух. По данни на Програмата за развитие на ООН повече от два милиона души всяка година умират от високо ниво на съдържание на токсични съединения в затворени пространства. Още по-голям е броят на хората, които страдат от понижена ефективност на труда, отпадналост и слаб имунитет.

Това накарало американските учени да направят експеримент. Изследователите поставили в различни части на една оранжерия няколко стайни растения с големи листа: Sansevierias, известно още като „Свекървин език” или „Змийски език”, Epipremnum aureum – Потос и фикус. A после наситили помещението с озон, чиято концентрация измервали на всеки 5 минути. Получените резултати показали, че в района на оранжерията, където се намирали горните растения, „неутрализацията” на озона се извършвала по-бързо. Много по-бързо, отколкото в частите, където нямало такива цветя. Порестата повърхност на растенията интензивно поглъщала отровния озон.

Учените се надяват, че благодарение на този ефективен и евтин начин за изчистване на въздуха от озон, тези растения ще станат естествени пречистватели за офиси и домове.

Отговорете