София, цветята, балконите, държавата Торбаландия и тамплиерите

Torbalandiya

София, цветята, балконите, държавата Торбаландия и тамплиерите.

Автор: Стефан Русенов,  www.zeleno.bg

На пръв поглед между изброените в заглавието думи няма нищо общо, само на пръв поглед.
Всяка пролет правя кратко социологическо изследване. Заставам пред произволен блок и броя колко са общо балконите и на колко от тях има цветя. 4 до 8 процента независимо от квартала.

От година на година тенденцията не се променя, един вид status quo ante, което в превод от латински означава, че състоянието много прилича на това от преди.

Пътувам често из държавите на Балканите. I убедено мога да кажа, че по показател процент озеленени балкони нашата страна убедително няма конкуренция за последното място.
В Италия пък процентът е 150, понеже има цветя не само на балконите, но и на прозорците, като по всичко личи че има състезание за най красив балкон. Един познат ми каза че това се дължи на факта, че общините в Италия намаляват данък сгради на домакинствата, които отглеждат цветя на балкона си.

Може и така да е, но при нас подобна мярка едва ли би имала ефект. Tъи като според мен не е въпрос на стимул, а на манталитет. По-скоро изхождайки от нашата народопсихология, наказанието би имало много по категоричен ефект.

София, цветята, балконите, държавата Торбаландия и тамплиерите.

Ако всеки понеделник между 6.34 и 7.04 сутринта на главния в домакинството (чийто балкон няма цветя) се удрят по 24 тояги на голо – мисля че в следващите няколко години ще ударим 90-те процента. Това, естествено е шега – народът е казал, че насила хубост не става.

За естетите препоръчвам пътуване из страната сега – в края на март, когато снегът току що се е стопил, а тревата още е в зародиш, полето е осеяно равномерно с много на брой и разноцветни торбички от всякакъв калибър. Каква ти България, най подходящото име за нашата държава е ТОРБАЛАНДИЯ, убеден съм.

За отявлени естети бих препоръчал дестинацията Първомай-Хасково. Няма да останат разочаровани, поне 3,14 торбички на квадратен метър. Един друг познат който има влечение към теорията за световната конспирация, се опита да ме убеди че за всичко са виновни масоните, евреите, тамплиерите и тн. Аз го питам, какво аджеба са виновни масоните или тамплиерите, че моят съсед си изхвърля боклука през балкона.

Тамплиерите ли му се явяват на сън и го карат да засира всичко наоколо в момента, в които напусне бърлогата си?! И какво ме грее мен, че нашата държава ТОРБАЛАНДИЯ имала 1300 години история. За мен е по добре да има 10 години история, обаче в парка кучкарите да събират изпражненията на любимците си с лопатка.

Във връзка с гореизказаното искам да кажа че аз не съм оптимист, А ВИЕ?

www.zeleno.bg

Отговорете