Смил

Helichrysum-Bright-Bikini
Смил Bright Bikini

Смил

Хартиени листчета се разпиляват из градината.
Едногодишният смил / Helichrysum / е по-известен като растение за създаването на сухи букети, но може да се справи и с украсата на градината ви
Едногодишният смил е по-известен като растение за създаването на сухи букети, но може да се справи и с украсата на градината ви
Ярките кошнички на смила, заради които той се отглежда, са сухи листенца, които са обримчили малките дребни цветове. Така се намалява изпарението на влагата, което е присъщо на повечето растения от пустинята. Смилът произхожда от засушливите райони на Западна Австралия, но условията на съществуване не са наложили отпечатък върху външния вид на растението. Големият храст със здрави мъхески листа, които се разклоняват в горната си част, има силна коренова система, която може да издържи на продължително засушаване, привлекателни съцветия, които дават голямо количество семена, без да губят кълняемостта си.

За отглеждането за рязан цвят и сухи букети съществуват сортове от групата Монстрозум, Ризен, Тетра-Ризен и др., а също така и ярка смес от бели, жълти, розови, червени и оранжеви оттенъци – King Size Formula Mixure. За оформянето на бордюри и различни групови засаждания подходящи са пъстрата група нискорастящи растения Bright Bikini.

Жажда
Въпреки издръжливостта си обичат водата.
Всички видове смил са многогодишни растения, които издържат на студ и леките есенни захлаждания. Хелихрисумът е много светлолюбиво растение и предпочита прякото слънце. Почвата за растенията не трябва да съдържа голямо количество органични вещества, защото тогава растението ще развива зелена маса вместо цвят. Въпреки сухоустойчивостта обаче не забравяйте да поливате обилно растенията през жегите. 1-2 пъти в седмицата е добре да подхранвате с минерални торове. Смилът започва да цъфти през юли-август и не спира до първите големи студове.

Отговорете