Слонско ухо /Хемантус мултифлорус/

slonsko-Uho

Слонско ухо /Хемантус мултифлорус/
Haemanthus multiflorus

Перфектно за отглеждане в стайни условия. Има червено или бяло съцветие във формата на кълбо. Листата му са месести с украска на ивици.
В страните с топъл климат Хемантусът се отглежда на открито, като декоративно растение, но в северните страни се отглежда само като стайно или оранжерийно.
За стайно отглеждане най-подходящи са два вида. Единият е белоцветният – кръгла, тъмнозелена луковица, която достига до 10 см в диаметър, се състои от плътно прилепнали люспи.

Всяка година на върха на луковицата се формират от 2 до 4 месести листа с формата на език, които достигат до 15 см дължина и 8 см широчина. В тях се съдържат запасите от вода и хранителни вещества, необходими за растението, за да издържи периоди на засушаване.
През юли от средата на луковицата се появява безлистен цветонос, който има на върха бутон от съцветия. Те узряват едновременно и през август са напълно узрели. Отделните му Цъфтежът продължава 2-3 седмици, след това на мястото на цветовете се появяват яркочервени сочни плодове.

Слонско ухо,  Хемантус.

За белоцветния хемантус трябва да се намери слънчево място, но да се предпазва от преки слънчеви лъчи. Засажда се в широка, но не много дълбока саксия, в която е направен дебел дренажен слой. Хеманусът не понася застоялата вода и бързо загива.

Скадоксус Катарина е красиво растение, известно повече със старото си име хемантус Катарина. То има голямо съцветие, съставено от дребни цветчета. В диаметър достига до 20 см. Прилича на ярко алена топка, която се състои от малки звездички. Грижите за това цвете са същите, като при белоцветния хемантус.

Полива се без проблем с вода от чешмата, но не трябва да се преполива, за да не загние луковицата. Цъфти от юли до август. Пресажда се през 2-3 година. Добре е в пръстта да се добави малко глина.

Трябва да се гледа на светло място, но далече от пряка слънчева светлина. Подходящата температура през лятото е около 20 градуса, а през зимата – около15.

Използват се резници от листата. Те се поставят в стаята, а на мястото на прореза може да се израстнат малки растения, които на свой ред могат да бъдат посадени.
Торете растението само когато сте сигурни, че има стабилни корени.

Пресаждане: веднъж на 3-4 години, защото хемантусът понася лошо прекъсването на корените. Много е важно да се знае, че луковицата трябва да се засади в почвата само до една трета от височината си, както е в природата.

видяна: 3756

Коментари (2)

  1. Здравейте,
   В Zeleno BG, в категория ГРАДИНСКИ ЦЕНТРОВЕ 🌳има представени 61 градински центъра от цяла България, с телефони, адреси, продуктово разнообразие: https://zeleno.bg/business_area/gradinski-tsentrove/
   Прозвънете ги, Можете да ги сортирате по ГРАДОВЕ

   Здравейте,
   Открийте 74 ДЕКОРАТИВНИ РАЗСАДНИКА 🌴 в портала ЗЕЛЕНО БГ. Те са представени с телефони, снимки, информация за произвежданите цветя и растения: https://zeleno.bg/business_area/dekorativni-razsadnitsi/
   Прозвънете ги, Можете да ги сортирате по ГРАДОВЕ

Отговорете