Скритите таланти на растенията

Tsvetya-talanti

Скритите таланти на растенията

Растенията са нашите най-добри приятели на тази планета! Те ни очароват, предани са и не се сърдят за нищо. Освен това, зелените ни приятели правят много повече…

За здраве
Те не само изхранват човешкия род, но и подсигуряват кислород, необходим за нашето съществуване. В съвременните градове въздухът е силно замърсен с опасни за здравето химически вещества и точно растенията изпълняват ролята на биофилтри: те очистват въздуха от формалдехид, ксилол и други вредни за здравето на човека съставки.
Върху техните листа се абсорбира прах, която се явява силен алерген. В домашни условия за заздравяването на атмосферата помагат „зелени прахосмукачки”, като: сансевиерия, каланхое, хлорофитум, алое и други.

За устойчива психика
Ароматерапията е едно от направленията на безмедикаментозната медицина. Тя е особено ефикасна при нервно – психически разстройства. Аромати и екстракти от лековити растения се използват и при соматични /телесни/ заболявания. Вкъщи благоприятно въздействие върху психиката на човека могат да окажат такива „домашни лечители”, като цитрусови растения, жасмин, гардения, роза и лавандула.

За вдъхновение
Растенията вдъхновяват човека в трудното ежедневие. С тяхна помощ и най – неугледното помещение може да бъде превърнато в „райско кътче”. Развитието на транспортните комуникации ни дава възможност да се радваме на широка гама на цветове и форми, стайни и ландшафтни растения от целия свят. Много от тях излъчват приятен аромат, това са етеричните масла, които чрез белите дробове и кожата проникват в човешкия организъм. Те лекуват, заздравяват, успокояват и разкрасяват!

Скритите таланти на растенията.

За по-добра съдба
Растенията са способни да повлияят и на съдбата на човека! С тихото си постоянно присъствие те могат да формират нашите чувства и да съдействат за извършване на определени постъпки. С течение на векове хората са наблюдавали, как присъствието на определени растения в интерьора на жилището или ландшафта повлиява на формирането на определени черти на характера и поведение на живущите в това място. Въздействието се осъществява чрез цвят и форма на растение, чрез качествата на излъчваните от него етерични масла, а също и чрез демонстрация на такива важни за живия организм свойства, като устойчивост, неприхотливост, търпеливост и т.н. Парапсихолози и астролози правят директна връзка между конкретни видове растения и качества на характера, свойствени на определени зодиакални знаци.

Фитодизайн
Съвремената психология също не отхвърля този богат човешки опит и използва психологическото въздействието на растенията при създаване на фитодизайн на помещения и ландшафти. С помощта на подходящо оформление Вие можете да създадете в къщата си, в офиса или в градината място, позволяващо бърза и качествена релаксация. Използвайки издължените форми и ярките цветове, можете да съдействате за укрепване на психическа активност и желание за действие при пасивни или отпаднали членове на семейството или служебния колектив.
При всички случаи препоръчваме ви да избягвате случаен подбор на растения във вашия дом или офис. Обърнете се към специалисти, които ще ви изберат най – подходящите зелени приятели. Защото приятелите се поддържат!

Отговорете