СКОРУША

Skorusha-sorbus-domestica

СКОРУША

Автор: Мирослав Петров
/Sorbus domestica/

Скорушата е древен плодов вид, познат на хората, населявали българските земи още от бронзовата епоха и ранния исторически период. Тя е дългогодишно, бавнорастящо и мощно развито дърво с височина 15-16 м и ширина на короната от 10-12 до 22 м. Неугнилите плодове са твърди, с отлична транспортабилност. Консумират се с удоволствие, когато започне процесът на т. нар. Благородно гниене Способността им да подпомагат освобождаването на организма от токсични вещества е високо ценена.

Плодовете съдържат и 17 вида аминокиселини, като незаменимите съставляват 41-42%. Ценността на скорушите е била известна още от древността. Препоръчват се при заболяване на храносмилателната система, разстройство, повръщане, като добър регулатор на храносмилането. Високото съдържание на минерални соли и аминокиселини ги прави добра храна и за подрастващите. Компот от тях с успех се използва при кашлица от проструда. Широко се използва кора от млади скорушови клонки при лечение на бъбречнокаменната болест.

За контакти: ЗП Мирослав Петров – Шизандра

Отговорете