Сингониум

Syngonium

Сингониум

Syngonium
Семейство – Araceae

Сингониумът е сред най-популярните стайни растения и на пазара се предлагат доста негови разновидности (понякога се продава и като Нефтитис (Nephthytis). Това южноафриканско растение обича топлина, влага и защита от преките слънчеви лъчи. Зрялото растение пуска от колената на стъблото въздушни корени. Там се образуват и листата – по-едно на всеки възел. Те са доста едри, имат дълга дръжка и стреловидна или сърцевидна гладка петура.

Интересна черта на сингониума е драматичната промяна във формата на листата, която настъпва със стареенето на растението. Младите листа са стреловидни върху изправени стъбла, а вариегатните шарки са силно изявени. С възрастта стъблата стават катерливи, а листата стават едри, петделни и почти изгубват вариегатността си (пъстротата на листата). Ако желаете да избегнете това, започнете да режете стъблата при коляното, където се образува въздъшният корен. Отрязаният връх е чудесен размножителен материал.

Сингониумът обича умерените температури, зимата трудно издържа температури по-ниски от 15оС. Предпочита ярка светлина за пъстроцветните си разновидности, и по слабо осветени помещения за видовете със зелени листа. Влаголюбиво е. Зимата се полива умерено, а лятото е препоръчително периодичното овлажняване на листата му. Листата често да се пръскат. Пресажда се през две години, напролет. Размножава се с резници с въздушни корени напролет или през лятото.

Отговорете