Сезонът на японските вишни

Yaponska-vishna

Сезонът на японските вишни

Автор: ПРО-ПЛАНТС ЕООД

Цъфтящите декоративни вишни са характерни за много държави в Източна Азия, включително Япония, Корея и Китай. В Япония има изключително голямо разнообразие от цъфтящи вишни (сакура) – над 100 сорта.
Вишневият цвят т.е. цветът на вишневото дърво е известно като сакура (sakura).

Hanami е един аспект на японската култура или сезонът на цъфтенето на японските вишни (Cherry Blossom Season).
Hanami е вековната практика да се прави пикник под цъфнали вишневи дървета и да се наслаждаваш на гледката на японските пагоди в рамка от красивo цъфнали вишневи дървета. Този обичай е бил първоначално ограничен само за елита на императорския двор, но скоро се разпространява и в самурайското общество. На по-късен етап вече е било популярно и се е практикувало и от обикновените хора. Точно за да бъде насърчена и популяризирана тази практика са били засадени големи  площи, цели градини с такива вишневи дървета. В тези красиви вишневи градини хората са съзерцавали и са правили семейни празници.

Сезонът на японските вишниМоже би не всеки от нас би могъл да разбере философията на японците, които са успявали да постигнат духовен мир и блаженство само съзерцавайки изобилието от вишневи цветове – цели „облаци” от ефирни и нежни цветчета.

Но за японската културна традиция  цъфналото вишнево дърво е с особен символизъм, който често се свързва с будистко влияние. В Япония вишневият цвят е една от вечните метафора за краткотрайния характер на живота, асоциация за преходността на цветовете,  изключителната красота и бързата смърт.

Сезонът на японските вишни.

Вишневият цвят е наистина  дълбоко символичен за японците  и е използван често в японското изкуство – изобразително и музикално. Дори по потребителските стоки – канцеларски материали, съдове и др., могат да се видят подобни мотиви. Интересен факт е, че дори по време на Втората световна война, правителството използва вишневия цвят  за мотивиране на японския народ, за поддържане на национализма и милитаризма сред населението. Хората са насърчавани да вярват, че душите на загиналите войни ще се преродят във вишневи цветове.

Японските вишни по света:

  • Канада – Ванкувър – град  известен със своите хиляди вишневи дървета по улиците и в много от паркове си.  Във Ванкувър се провежда годишен фестивал на цъфналите вишни (Cherry Blossom Festival).
  • Турция – През 2005 г. Япония подарява  японски вишневи дървета  на  Ботаническата градина в Истанбул. Всяко дърво представлява един моряк на Ертугрул фрегатата, която е била потопена от тайфун на връщане от посещение в Япония през 1890 година. Така загинали 587 турски моряци, а Японските вишневи дървета са засадени в тяхна памет.
  • САЩ – Япония подарява 3020 цъфтящи вишневи дървета на САЩ през 1912 г. в чест на приятелството между двете нации. Тези дървета са засадени в Сакура Парк в Манхатън. Цъфналите вишневи дървета продължават да бъдат популярна туристическа атракция и обект на годишния Национален фестивал на вишневите дървета, когато рано на пролет те масово нацъфтят.

Както можете да се убедите, японските вишни са изключително желани и популярни по целия свят.

Само ако познавате красотата на цъфналата японска вишна, можете да добиете представа за опиянението, което съзерзавашите добиват по време на цъфтежа.

У нас японските вишни започват да бъдат търсени и то ограничено, едва през последните няколко години. Те са едни от най-впечатляващите цъфтящи широколистни дървета. Подходящи са както за улични и алейни насаждания, така и за частни градини – засадени като солитер или в група по няколко – за по-голям ефект.

За щастие вече и българските ценители могат да намерят в по-големите градиснки центрове някои сортове японски вишни:

  • Prunus serrulata ‘Amonogawa’
  • Prunus serrulata ‘Kanzan’
  • Prunus serrulata ‘Kiku-shidare’
  • и др.

Сезонът на японските вишни

Източник:  ПРО-ПЛАНТС ЕООД

Коментари (3)

Отговорете