Семейно щастие

aspidistra-semeyno-shastie

Семейно щастие, Аспидистра

Аспидистра /Aspidistra elatior/
Семейно щастие /аспидистрата – Aspidistra elatior/ е широко разпространен листно-декоративен вид. Листата му са заедно с дръжките са дълги 40-60 см и широки в средата 10 см. Излизат направо от почвата и са кожести, лъскави. Цъфти с лилави цветове, но те са на съвсем къси дръжки и се отварят до повърхността на почвата във вид на чашка, затова обикновено не се забелязват.

Размножава се чрез разделяне на коренището през пролетта. Разделените части се засаждат в саксии, запълнени със смес от 1 част чимова пръст и 1 част разложен оборски тор. През лятото се държат на сенчести места.

Семейно щастие е едно от най-невзискателни декоративни растения за вътрешно озеленяване, което е една от причините за широкото му разпространение. Едва ли има друго по-невзискателно от него растение по отношение на светлината, поради което успешно се използва за озеленяване на вътрешни стълбища, полутъмни салони, коридори и др.

Наблюденията показват, че в различни домашни градини в Пловдив това растение зимува успешно на открито. Това го прави още по-ценно, тъй като се увеличават възможностите за неговото използване.

Отговорете