Съвети против охлюви

ohlyuvi-zeleno-bg

Съвети против охлюви
Автор: Фирма Литарски ООД

Може и да сте нямали неприятното преживяване с охлюви в градината, но е добре да се презастраховате. Понякога тези бавни и слузести създания ни създават много главоболия. Затова ви поднасяме няколко съвета.

Добрата стара английска сол пак идва на помощ. Напръскайте с нея пътя на голите охлюви и те ще го отбягват.
Друг вариант е да ги напръскате с пулверизатор. В удобно пособие смесете няколко стрити скилидки чесън, 50мл. рапично олио, 3 супени лъжици сос от лют пипер, половин чаена лъжичка мек течен сапун и 4 л. вода.

Наръсете дървесна пепел по края на градината, за да се отървете от червеи, плужеци и и охлюви. Тя се полепя по тях и извлича влагата им.
Може и да звучи странно, но и захарта помага в този случай. Два килограма захар стигат за 25 кв.м. площ. Хранещите се с нея микроорганизми ще увеличат концентрацията на органична материя в почвата, а това ще унищожи нематодите.

Съвети против охлюви.

Изнесете в градината пълен със сол съд и наръсете в кръг около растенията. Солта е смъртоносна заплаха за коремоногите вредители и те няма да посмеят да преминат солената бариера.
Наръсете тебеширен прах из градината и ще държите охлювите настрана.
А ако ви мързи за това, може да отидете до агроаптеката и да си вземете „Скипер“ и да ги напръскате, но внимателно и с предпазни средсва.

Източник: Литарски ООД

Коментари (3)

  1. Не разбирам, защо е нужно да се прави всичко това, като просто могат да се съберат и продадат или сготвят. Освен това те са много полезни там, където има компост. Възползвайте се от тяхното присъствие 🙂

  2. Снежана, тези сладки безгръбначни ми изяждат любимите цветя и с удоволствие бих ги посолила малко…Който иска после да си ги вземе за вкъщи, давам му ги безвъзмездно ! 🙂

  3. Помощ! Гледам цветя в саксии от години, но наскоро ме изненада нашествие от тая гадост голи охлюви. Унищожих 2 поръсвайки ги със сол, но не мога всяка нощ да ги дебна. Имам 4 саксии с амарилиси – всичко е лазено. Не знам дали да извадя луковиците и сменя пръста, защото мисля че са наснасяли яйца – просто не знам какво да правя. Двата които унищожих бяха изяли направо една саксия с хибискус. Купих я миналата зима и смятам че в пръстта е имало яйца, защото тези които унищожих бяха поне 3 см дълги и вероятно и те са се размножили. Помогнете, кажете как да се отърва.

Отговорете