Съвети за планиране на воден кът

Voden-kat

Съвети за планиране на воден кът.

Съвременната хидроинженерна наука се погрижи и за собствениците на градини. Преди десетилетия, те можеха само да въздишат, разгръщайки модни журнали с водни площи. Вече има технически решения, които макар и скъпи, позволяват на любителите на водната прохлада да я имат в своя двор. Има и по-ефтини преносими варианти. И ако за изграждането на водна каскада, басейн или мъничко езерце е нужна специализирана помощ. То изборът на растителност е въпрос на вътрешно усещане. През декември работа в градината няма кой знае колко, затова е добре бъдещите притежатели на водни кътове да планират внимателно какви по вид растения ще засадят в близост до тях. Ето няколко професионални съвета за планиране на воден кът:

Съвет 1. При оформянето на пейзажа съществува едно просто правило, което винаги трябва да се взема предвид: колкото повече цветове се използват, толкова по-трудно е да се постигне хармония. Колкото повече нови цветове въвеждате, толкова по-трудно му е на окото да ги различава. Те започват все повече да се смесват, докато най-накрая започвате да забелязвате само кафявото…

Планиране на воден кът.

Съвет 2. При комбинирането на различни видове растителност около водните площи, използването на растения със синкави листа подчертава зеления цвят на останалите растения. Затова е много ефектно да използваме синкавите нюанси, ако искаме да подчертаем някои растения в съседство. Или такива, които са или с интересна форма, или с интересна структура на листата. Идея – до езерцето, в което плуват няколко водни лилии с наситен зелен цвят на листата, сребристозеленият цвят на върбата създава възхитително съчетание на тоновете.

Съветет 3. Не бива да се поддавате на изкушението да разположите басейна точно в средата на двора. За да не се затормозява придвижването из двора и за да не се затруднява поддържането му, често се избягва засаждането на растения твърде близо до басейна. Тъй като е необходимо те да могат лесно да се преместят при нужда, най-доброто разрешение са големите саксии и гърнета. Те безпроблемно ще осигурят пищна зеленина и ярки багри съвсем близо до водната прохлада.

Отговорете