Сансевиера

Sanseviera

Сансевиера

Сансевиера можете да си купите от градинските центрове регистрирани в ЗЕЛЕНО БГ. В категория ГРАДИНСКИ ЦЕНТРОВЕ в Zeleno BG ще откриете над 60 градински центъра от цяла България, които предлагат всичко за градината.

Sansevieria
Семейство: Liliaceae (лилиеви)
Родина: тропическа Африка

Растение с много имена, познато ни поне с едно от тях – меч, индийски меч, рицарски меч, свекървен език, тъщин език, змийска кожа, африкански коноп.
Модерен декоративен вид в целия свят.
Родът носи името на италианския учен R. Sangro – принц на Sanseviero – 18 век.
Расте в диво състояние в Африка, Азия, Индия. Родът наброява 60 вида.

Сансевиера в саксияСансевиерaта се отнася към най-непретенциозните и устойчиви растения.
Тя е заслужила славата си на неунищожима и издържа на ярко слънце (но никак не го обича), на сянка, на сух въздух, на течение и на продължителна липса на вoда. Единствената истинска опасност за нея е системното преполиване, особено през зимата, и продължително излагане на температури, близки до нулата. Най-разпространена е С. Трифасциата (S. trifasiata = S. zeylanica), с характерни златисти ивици по краищата на листата. Листата и на двете при добро гледане могат да достигнат 1,5 м височина, но обичайната височина е около метър.

Сансевиера.

Но не всички сансевиери са високи и изправени. Компактната С. Хании (S. hahnii) расте като розетка и листата й са до 10 см дълги. По-красиви са пъстролистните сортове с вертикални жълти ивици. Сансевиерата много рядко се налага да бъде пресаждана и поначало не обича да й тревожат корените. Пресадете само ако саксията се спука. Ако се гледа на добро осветление, дава и цветове – бледозеленикави и ароматни. След прецъфтяването внимателно отрежете цветоносното стъбло. Размножава се лесно чрез разделяне на коренището. За същата цел можете да използвате и напречни късове от листата с дължина около 10 см, натопени във вода през лятото. При това размножаване обаче се губят вариегатните шарки.
Изисквания

Минимална зимна температура от 15оС, но издържа дори на 6оС, стига да не е за дълго. Предпочита да е на светло, но расте и в сянка. Най-много трябва да се внимава с поливането. Колкото и да е неунищожима сансевиерата, системното преполиване е в състояние да я погуби. От пролетта до есента поливайте умерено, като оставяте почвата добре да изсъхне между поливанията, а през зимата поливайте веднъж на два месеца. Избягвайте да навлажнявате сърцето на растението.
Съвет
Сансевиерa е изключително чувствителнa към събирането на застояла вода.
видяна: 22936

Коментари (7)

 1. Сансевиерата е мое любимо цвете. Имам от високите вариетети – със светли хоризонтални ивици и жълти, вертикални. И от ниския вариант – зеления имам. Огромно бе желанието ми да ме радва и ниския с жълтите ивици. До сега 4 пъти си купувах от цветарски магазин, но преди три дни и на последния провиснаха листата. В основата си бяха омекнали. Това изрязах, а видимо здравата част от листа засадих в песъчлива почва, с последна надежда, че този път чудото ще стане… Вие как мислите, ще украся ли дома си с тази в зелено и жълто красавица?

 2. Щом в основата са били омекнали, т.е. те са започнали да загниват, значи вероятно е системно преполивана. Пробвайте да не я поливате толкова често, а както е описано в статията – зимата само веднъж на 2 месеца.
  Успех! 🙂

 3. Здравейте!
  Купих си сансевиера, листенцата ? са високи 12см и по форма приличат на тънки краставици . 🙂 Може ли да попитам какъв вид е и в колко голяма саксия трябва да я засадя?

 4. Здравейте!
  Имам сансевиера и при пренасяне в ново жилище цветето ни престоя в колата за 2 часа при голяма жега. Листенцата бяха омекнали и клюмнали. Пресадихме го, изкъпахме го и го поляхме хубаво, като му сложих и тор за зелени растения, но към момента някои от най-дългите листа (висок е около метър) почнаха да съхнат и клюмват настрани, както и част от здравите зелени листа са леко клюмнали. Моля за съвет как да го оздравя?
  Благодаря!

Отговорете