Саксии с живи цветя са по обеци и колиета

obitsi-saksii

Саксии с живи цветя са по обеци и колиета.

Автор: Стела Атанасова
Ако отглеждате растения, вероятно правите сложни схеми всеки път, когато ви предстои пътуване. Независимо дали заминавате в командировка, или просто отивате на почивка, се налага да давате дълги инструкции на някого какво да прави с тях във ваше отсъствие. Често съседите получават ключ заедно с конкретни наставления кога и как да поливат цветята вкъщи, но въпреки това шансът да да се намери босилекът или лавандулата изсъхнали след това е доста голям.

Растенията са постоянно в борба за оцеляване и с домашните любимци. Кучето ви изравя пръстта от саксиите, за да скрие там поредния кокал, котката ви препикава цветето, въпреки че си има собствена тоалетна, а домашният заек постоянно гризе стеблото на фикуса.

Тези проблеми не биха съществували, ако хората можеха да носят със себе си навсякъде саксии. Може би и затова преди две години на американката Колийн Джордан й идва идеята за бижута растения, които са предназначени не да украсяват помещенията в дома, а да красят самите хора. Те представляват миниатюрни саксии с посадени в тях растения.

Джордан прави абсолютно сама всеки детайл от бижутата, дори и самите саксии.
Те се проектират чрез компютърен софтуер.

В него се задават пространствените параметри на дадения обект. След това с помощта на технологията на 3D принтирането се получават малките съдове от различни видове порцелан или трайни пластмаси. В този вид принтери вместо цветни мастила се зареждат полимери на различните материали.

След като формите излязат от принтера, дизайнерката ги оформя ръчно. Най-големите саксии са с височина 5 см и широчина 1 см. Тя експериментира с различни шлифовки, придавайки им формата, която иска. Някои пластмаси Джордан натрива с ацетон, за да се получи ефектът на матираното стъкло. Ръчно прави и оцветяването им. След това задължително запечатва цветовете, за да не се размият от поливането на растенията.

Саксии с живи цветя са по обеци и колиета.

В готовите вече саксии се „засажда“ цветето. Някои от тях нямат нужда от почва, като например въздушните растения от семейство Бромелиеви. Тях Колийн Джордан прикрепва в малките съдове с горещо лепило. Колкото и странно да звучи, това по никакъв начин не уврежда корените на растението, защото те са много слабо развити. За сметка на това Бромелиевите имат високоспециализирани власинки по листата си, които поглъщат влагата от въздуха. Въпреки това е хубаво да се поливат няколко пъти седмично, за да останат живи.

За всички останали растения е нужна почва, в която да се развиват корените им. Тъй като те са декоративни, имат и малки коренови системи. Затова обемът на саксиите не е проблем за развитието на цветята, а освен това възпрепятстват и появата на червеи и други вредители.

Процесът по направата на бижуто продължава с приспособяването на минисаксиите за носене. Ако те са предназначени за медальон, трябва да се пробият малки дупки от двете страни на съда, през които да се прекара връв или синджир.

По същия начин се получават и обеци, като се закачат за издълбаните дупки кукички. За да се получи пръстен, трябва да се вгради халка. С безопасна игла или магнит минирастенията се превръщат в брошка. Тя може да украси както яката на сако или блуза, така и дамската чанта. Закачена на мъжко палто, тя е заместител на идеята за бутониера. За мъжете е измислен и вариант, в който от саксиите стават ръкавели.

Освен тривиалните бижута авторката на идеята прави и украшения за колело. За тази цел към саксиите се прикача ластик, чрез който растението се връзва за колелото.

Колкото и да е забавна идеята за такива бижута, към тях трябва и малко по-особено внимание. Разликата между растителните и направените от дърво или метал аксесоари е, че първите не трябва да се захвърлят в шкафа. Там те няма да могат да фотосинтезират, а това със сигурност ще ги убие. Затова, когато се свалят обеците или герданът, е по-добре да се оставят на прозореца вкъщи. Ако пък чантата се остави да стои върху самата брошка, е твърде вероятно минисаксията да се смачка под тежестта.

Отговорете