Сакъзчето, водопад от цветове

Сакъзчето, водопад от цветове

Сакъзчето е вид мушкато, но с по-лъскави и нарязани листа, което красиво виси от вашите саксии. Родината на всички мушката, както и на сакъзчето е Южна Африка.

Пренесено е в Европа в началото на 18 век. В наши дни мушкатото е най-отглежданото цвете заради красотата си и сравнително лесния начин за култивиране. Другият плюс на сакъзчето е, че е многогодишно. С еднократно заплатена сума ще можете да му се радвате доста години.
Климатът у нас позволява то да се отглежда от април, май до първите есенни слани. Най много обича слънчеви или полуслънчеви изложения.

 Цъфти най-обилно на места с хладни и влажни утрини и топли и слънчеви дни. Фактор за продължителен цъфтеж на сакъзчето е редовното подхранване с торове за цъфтящи балконски цветя – поне два пъти в месеца, може и повече. Поливайте умерено, преовлажняването може да доведе до гниене.

Сакъзчетата цъфтят от младите връхчета,затова когато купувате своето растение, гледайте то да е с повече тръгнали разклонения. Това ще осигури един по-обилен цъфтеж през цялата пролет, лято и ранна есен. През зимата го съхранявайте в много добре осветени помещения, но при ниска температура 4-5°C.

Как да запазим сакъзчето през зимата?

Най-добре е това да стане в много добре осветени помещения, но при ниска температура 4-5°C,при която развитието на растенията е почти спряло. Напролет, когато изнесете растението навън, отрежете разклоненията, а ако саксията е малка, пресадете и подхранете.

Сакъзчето, водопад от цветове

Отговорете