Съчетаване на цветята в лехите според цъфтежа

sachetavane-tsvetyata

Съчетаване на цветята в лехите според цъфтежа

Цветята, които са предназначени за оформяне на лехите, трябва да бъдат подбирани така, че цъфтежът им да продължи през целия сезон. Така например, минзухарите, нарцисите, лалетата и други луковични цъфтят през пролетта. През юни се разпукват някои многогодишни видове ириси, божури и двугодишни теменужки, маргаритки, незабравки. A пък юли е месец на невените, петуниите и други едногодишни. Това е и времето, в което розите разкриват великолепието си.

За да цъфтят през пролетта, през ноември се засаждат много луковични сортове. Като лалета, минзухари, нарциси, зюмбюли и фрезии. Кларкия, космос, резеда, матиола, невен, латинка се засаждат през март-април, за да ни радват през лятото и есента.
Изключително красиви са лехите с хортензии и щамбови рози.

Съчетаване на цветята в лехитеОсобено много ще се харесат на всички членове от семейството и на гостите ви, оформените композиции от лилава лавандула, розова бегония, коралова роза и обикновена хвойна. Лавандулата бързо образува гъсти закръглени храстчета с голямо количество млади издънки. А нейните сребристи листенца си подхождат чудесно със зелена морава и сиви пътечки.

Смриката и другите видове хвойна украсяват нашата градина през цялата година. Като при желание можем периодично да подстригваме и оформяме техните корони. Бегониите пък, са цветя, които бързо растат, цъфтят обилно и постоянно.
По този начин, знаейки особеностите на растенията, при внимателно планиране на лехите и с влагане на творчество и фантазия ще сътворим ефектна цветна композиция. Композиция с хармония на цветовете и формите, създаваща прекрасно настроение в продължение на целия летен сезон и ефектно озеленяване.

Отговорете