Събудете мушкатото!

Mushkato-sabudeno

Събудете мушкатото!

Мушкатото е любимо цвете на всички Българи. Нашите баби са смятали, че червеното мушкато пази къщата, а цветовете му и днес присъстват в китките за наричане за благоденствие, заедно със здравеца и чемшира.

Идва пролет. Как да събудим мушкатата след зимния покой.  Ако желаете да имате красиви пеларгониуми най-късно за Георгьовден, подготовката трябва да  започне още сега. Приема се че ппасността от студове е преминала след 5-и май в цялата страна. Началото на Май е времето да изнесете мушкатата на балкона или на двора. Поради хубавото време, растенията се развиват бързо и украсяват вашата тераса или градина.

Кои са най-важните задачи свързани с грижи след края на зимата:
1/ Редовно проверявайте лагеруващите растения. Стъблата трябва да са твърди, здрави, с нормален зеленикаво сив или кафеникав цвят.
2/ Почиствайте изсъхналите, загнили, почернели участъци и пожълтелите листа.
3/ Направете пролетна резитба за оформяне и стимулиране на новиия растеж.
4/ Засадете корените или пресадете мушкатата в нови по-големи саксии.
5/ Създайте оптимални условията за пеларгониумите  – подходяща топлина, светлина, влага.

Събудете мушкатото.

Красивите мушката не изискват много. Няма нужда от допълнителното хранене за обилен цъфтеж. Ако петунията има нужда от торене всяка седмица, за да цъфти обилно, то при мушкатото и сакъзите това ще доведе само до повече листа.

Независимо дали пресаждате старо растение или засаждате ново, саксия с диаметър 12 см е перфектна за целия сезон за едно растение. Ако съдовете ви са по-големи, засадете в тях повече растения. На корените ще им е тясно, но така трябва да бъде.

Мушкатата, които не са вадени от почвата, но са били на тъмно, имат нужда от постепенно приспособяване. Ако решите да сменяте почвата, добре е да се ореже голяма част от кореновата система, както и надземната маса. Стимулираното образуване на нови корени винаги е добра идея, когато става въпрос за това цвете.
Онези пък, които са презимували в остъклена тераса или на стълбището в блока, имат нужда само от пресаждане.

Новозасадените и пресадени пеларгониуми нямат нужда от много вода. Поливането трябва да бъде минимално. С покачването на температурите, количеството вода се увеличава постепенно. Около края април започнете с подхранването, без прекалявайте с него! Мушкатата не са типични саксийни растения. Затова засадете няколко директно в градината. Зелено БГ обещава смайващи резултати!
Някой любители на мушкатото твърдят, че хлебната и бирената мая правят чудеса с тези цветя. Прочетете 7 правила за обилен цъфтеж на мушкатото.

Коментирайте

Коментари (1)

Отговорете