Руелия или Диптеракaнтус

rueliya-zeleno-bg

Руелия или Диптеракaнтус

Руелия /Ruellia/ или Диптеракaнтус /Dipteracanthus/принадлежи към семейство Aкантови; растенията от това семейство растат предимно в тропическите и субтропическите райони на Америка. Родът включва 250 вида: това са топлолюбиви вечно зелени треви, полухрасти или храсти, отличителна особеност на които се явяват декоративните удължени, кадифени листа. Спускащите се корени на руелията украсяват очарователни едри цветове – бели със сини крайчета, бяло виолетови, розови, тъмнорозови, малиново-розови, тъмно малинови или червени. При повечето видове руелии цъфтенето се случва от август до декември. Руелия се използва като стайно растение, саксийно или ампелно, а в зимните градини като почвопокриващо растение. Най-често се отглеждат видовете руелии с ефектни мозаечни листа, със светли жилки и лента по средата на листа.

Отглеждане на руелия.

Руелия Портела и нейните хибриди – горната повърхност на листата им е кадифена – кафеникава с бяла лента и бяла жилка в средата, долната страна на листа е пурпурно червена. Висока е около 30 см.
Руелия Девоса и нейните хибриди – техните листа са зелени отгоре със сребристо украшение по средната жилка, а отдолу са лилаво – червени.
Руелия Приятна – нейните правостоящи клонки с височина до 60 см с възрастта полягат. Листата й са тъмно зелени назъбени по края, а цветовете са канбановидни ярко червени, събрани по много в съцветие. Обилно цъфти от февруари до ноември.

Руелията обича светлината, но не търпи преки слънчеви лъчи, а предпочита полусянка. При ярка слънчева светлина листата и си променят цвета и придобиват некрасив меден оттенък, което рязко снижава нейната декоративност. При недостиг на светлина листата на руелия не променят своята декоративност, но летораслите излишно се удължават и се влошава цъфтенето. Руелия се отглежда в помещения с висока влажност /70 – 80 %/ и достатъчно висока температура. Високата температура спира растежа на руелията.

Съвети при отглеждане на руелия.

Температура.
Желателно е през лятото тя да е около 22 градуса С, а през зимата не по малко от 14 градуса С.

Осветление.
Руелията е светлолюбива, но през пролетта и лятото изисква засенчване на пряката слънчева светлина. За продължи по дълго цъфтенето през есента се прилага допълнително осветление, така че светлата част от деня да продължи поне 8 – 9 часа.

Поливане.
Прилага се обилно през лятото. Почвата трябва да непрекъснато леко влажна. През зимата поливането е умерено, но почвата не бива да се оставя да пресъхне напълно.

Торене.
От април до август руелията се подхранва с течни торове за стайни декоративно – цъфтящи растения на всеки две седмици.

Влажност на въздуха.
Нуждае се от висока влажност на въздуха, поради което саксията се поставя в съд с мокра ……. Ако през лятото температурата за дълго се задържи над 18 градуса С то саксията с руелията може да се постави в аквариум, на дъното на който е налята вода. Корените на растинето обаче не бива да се намират постоянно във водата.

Пресаждане.
Извършва се през пролетта в рохка лека почва състояща се от една част торфена зеля, една част почва обогатена с листа, половин част торф и половин част пясък. Използва се плоска посуда.

Размножение на руелия.

Става чрез калеми и семена.

През зимата оптималната температура е около 14 – 16 градуса С, но не бива да пада под 12 градуса С. Важно е да се поддържа топла почвата на растението./не бива да се оставят „студени крака”/. Ако подът или поставката са хладни, то следва да се постави затоплящо устройство. При хладна и много влажна почва корените на руелия започват да гният. Обратно при много сух въздух през зимата в резултат на работата на парното отопление листата на растението се свиват и могат да се появят и вредители, ако не се вземат мерки за овлажняване на въздуха.

През лятото руелията изисква поливане с мека вода със стайна температура и напръскване /иначе листата на растението ще опадат/. През зимата поливането и напръскването се ограничават. През периода на активния растеж е важно да не се пресушава почвата на растението и да се поддържа лека влажност. Редовното торене на руелията с цветарски тор със слаба концентрация през периода от март до август два пъти в месеца обезпечава добър ръст, красота на листата и обилно цъфтене. За получаването на пищен и разклонен храст се препоръчва летораслите на руелията да се прищипват един два пъти от пролетта до средата на лятото. По-късното прищипване ще задържи цъфтенето на растението.

Руелия е не много претенциозно растение, което може да расте във всяка почва, но все пак за предпочитане е смес от торфена земя, земя обогатена с листа, хумусна земя и пясък в равни количества.
В природата полягащите леторасли на руелията при съприкосновение със земята се вкореняват при възлите. Руелията може да се размножава през цялата година с калеми, които се вкореняват бързо при температура над 22 градуса С, а през пролетта размножението се извършва със семена. Вкоренените вече калеми се пресаждат недълбока и широка саксия по няколко броя за да се придаде на композицията ефектен обем.
При правилно отглеждане, руелията е относително устойчива на вредители и болести. Растението най-често се напада от белокрилки.

Отговорете