Руелия или Диптеракaнтус

rueliya-zeleno-bg

Руелия или Диптеракaнтус

Руелия /Ruellia/ или Диптеракaнтус /Dipteracanthus/принадлежи към семейство Aкантови; растенията от това семейство растат предимно в тропическите и субтропическите райони на Америка. Родът включва 250 вида: това са топлолюбиви вечно зелени треви, полухрасти или храсти, отличителна особеност на които се явяват декоративните удължени, кадифени листа. Спускащите се корени на руелията украсяват очарователни едри цветове – бели със сини крайчета, бяло виолетови, розови, тъмнорозови, малиново-розови, тъмно малинови или червени. При повечето видове руелии цъфтенето се случва от август до декември. Руелия се използва като стайно растение, саксийно или ампелно, а в зимните градини като почвопокриващо растение. Най-често се отглеждат видовете руелии с ефектни мозаечни листа, със светли жилки и лента по средата на листа.

Отглеждане на руелия.

Руелия Портела и нейните хибриди – горната повърхност на листата им е кадифена – кафеникава с бяла лента и бяла жилка в средата, долната страна на листа е пурпурно червена. Висока е около 30 см.
Руелия Девоса и нейните хибриди – техните листа са зелени отгоре със сребристо украшение по средната жилка, а отдолу са лилаво – червени.
Руелия Приятна – нейните правостоящи клонки с височина до 60 см с възрастта полягат. Листата й са тъмно зелени назъбени по края, а цветовете са канбановидни ярко червени, събрани по много в съцветие. Обилно цъфти от февруари до ноември.

Руелията обича светлината, но не търпи преки слънчеви лъчи, а предпочита полусянка. При ярка слънчева светлина листата и си променят цвета и придобиват некрасив меден оттенък, което рязко снижава нейната декоративност. При недостиг на светлина листата на руелия не променят своята декоративност, но летораслите излишно се удължават и се влошава цъфтенето. Руелия се отглежда в помещения с висока влажност /70 – 80 %/ и достатъчно висока температура. Високата температура спира растежа на руелията.

Съвети при отглеждане на руелия.

Температура.
Желателно е през лятото тя да е около 22 градуса С, а през зимата не по малко от 14 градуса С.

Осветление.
Руелията е светлолюбива, но през пролетта и лятото изисква засенчване на пряката слънчева светлина. За продължи по дълго цъфтенето през есента се прилага допълнително осветление, така че светлата част от деня да продължи поне 8 – 9 часа.

Поливане.
Прилага се обилно през лятото. Почвата трябва да непрекъснато леко влажна. През зимата поливането е умерено, но почвата не бива да се оставя да пресъхне напълно.

Торене.
От април до август руелията се подхранва с течни торове за стайни декоративно – цъфтящи растения на всеки две седмици.

Влажност на въздуха.
Нуждае се от висока влажност на въздуха, поради което саксията се поставя в съд с мокра ……. Ако през лятото температурата за дълго се задържи над 18 градуса С то саксията с руелията може да се постави в аквариум, на дъното на който е налята вода. Корените на растинето обаче не бива да се намират постоянно във водата.

Пресаждане.
Извършва се през пролетта в рохка лека почва състояща се от една част торфена зеля, една част почва обогатена с листа, половин част торф и половин част пясък. Използва се плоска посуда.

Размножение на руелия.

Става чрез калеми и семена.

През зимата оптималната температура е около 14 – 16 градуса С, но не бива да пада под 12 градуса С. Важно е да се поддържа топла почвата на растението./не бива да се оставят „студени крака”/. Ако подът или поставката са хладни, то следва да се постави затоплящо устройство. При хладна и много влажна почва корените на руелия започват да гният. Обратно при много сух въздух през зимата в резултат на работата на парното отопление листата на растението се свиват и могат да се появят и вредители, ако не се вземат мерки за овлажняване на въздуха.

През лятото руелията изисква поливане с мека вода със стайна температура и напръскване /иначе листата на растението ще опадат/. През зимата поливането и напръскването се ограничават. През периода на активния растеж е важно да не се пресушава почвата на растението и да се поддържа лека влажност. Редовното торене на руелията с цветарски тор със слаба концентрация през периода от март до август два пъти в месеца обезпечава добър ръст, красота на листата и обилно цъфтене. За получаването на пищен и разклонен храст се препоръчва летораслите на руелията да се прищипват един два пъти от пролетта до средата на лятото. По-късното прищипване ще задържи цъфтенето на растението.

Руелия е не много претенциозно растение, което може да расте във всяка почва, но все пак за предпочитане е смес от торфена земя, земя обогатена с листа, хумусна земя и пясък в равни количества.
В природата полягащите леторасли на руелията при съприкосновение със земята се вкореняват при възлите. Руелията може да се размножава през цялата година с калеми, които се вкореняват бързо при температура над 22 градуса С, а през пролетта размножението се извършва със семена. Вкоренените вече калеми се пресаждат недълбока и широка саксия по няколко броя за да се придаде на композицията ефектен обем.
При правилно отглеждане, руелията е относително устойчива на вредители и болести. Растението най-често се напада от белокрилки.

Коментари (1)

  1. Явно моето цвете нее ромелия .листата са със същата форма но по едри гладки снеопределени бели шарки аот долу малинов цвят мисля ше цъфти едри червени цветове Вечер листата се изправят на горе

Отговорете