Рози в градината – кога да засадим?

Roza-sadene-prolet1

Розите се засаждат пролетта или есента. Ако сте отложили да засадите рози в градината си на есен – направете го рано пролетта.

автор: Веска Флорова

Времето за засаждане на постоянно място на корените облагородени рози е на есен или ранна пролет.

Засаждането на розите през пролетта в градината започва веднага щом времето позволява да се работи на открито. Засаждането през май не е желателно, поради затопляне на времето и засушаване, условията стават неблагоприятни за вкореняване. Късното засаждане увеличава риска, самото прихващане става бавно и растенията се развиват слабо през първата година. През пролетта при засаждането на корените се изрязват летораслите с цел стимулиране на спящи пъпки.
Засаждането на рози късно пролетта и лятото трябва да става с вече вкоренени в контейнери растения. При това засаждане корените внимателно се поставят в дупката заедно с почвения субстрат от контейнера, като се внимава да не се наруши вече формираната нова коренова система.

Рози – технология на засаждане:
По отношение на почвата декоративните рози не са много взискателни. Като имаме предвид, че те са облагородени върху подложки, които са диви и жизнени растения, може да се обясни тяхната висока приспособимост към най- различни типове почва.
Когато вече сте решили къде да засадите розата,развивате от опаковката. Опреснете корените на розата преди саденето, като ги скъсите до 18-20см. Тъка ще стимулирате формирането на младите корени. Изкопайте ямка дълбока около 30см. Размесете изкопаната почва 1:1 с добре угнил оборски тор. Поставете розата в изкопаната дупка като не подгъвате кореновата система и внимавате присадката да остане точно на нивото на терена. Насипаната край корените почва трябва добре да се трамбова. След засаждането полейте обилно докато се задържи вода отгоре. Това спомага за по-добро слягане на почвата около корените и следователно за успешно прихващане.

Торене на рози

Розите имат дълъг живот и могат да останат на едно място повече от 20 години. Развиват се успешно както в черноземни, тъка и в глинесто-песъчливи почви. Поради непрекъснатия си цъфтеж обаче те се нуждаят от много хранителни елементи,

които са необходими за изграждането на цветовете. Ето защо обилното торене е най-важното условие за успешното им отглеждане. Ежегодно торене се прави на есен с оборски тор и суперфосфат. По време на вегетацията е най-удобно и ефикасно да се внасят комбинирани водо-разтворими торове за подхранване през листата.

Резитба на рози

Резитбата е важен агротехнически елемент при отглеждане на розите. С нея се цели правилно оформяне на розовия храст и осигуряване на богат и непрекъснат цъфтеж.
На розите се прави основна пролетна резитба. При нея се премахват всички болни и повредени клонки. Същевременно се изрязват на 1-2 пъпки старите леторасти на храстовидните и бордюрните рози. Високо-стъблените катерещи рози се изрязват в зависимост от това каква форма ще се придаде на храста. Когато разклоненията ще се поддържат на височина 2-3 метра и по-вече, тогава всички разклонения от основата се премахват, за да се образува едно мощно стъбло, което носи връхните разклонения. Връхните разклонения всяка пролет се съкращават на 2-3 пъпки . Ако влачещата роза се развива по ограда или зацветява решетка, тогава броят на основните разклонения се определя в зависимост от площта, която ще покрива. Тогава на основните /от долу/ 2-3 леторасла се опресняват страничните клонки .
Важно мероприятие от летните грижи за розите е почистването на прецъфтелите цветове. Съвременните градински рози цъфтят многократно от края на май до първите есенни студове. За да се съкрати времето между два цъфтежа и да се получат по-едри цветове е необходимо редовно да се почистват прецъфтелите цветове, като се израстват и част от клонките.

Вижте и други статии на тема рози.

 

Отговорете