Розата иска топла завивка за зимния сън

roza-zavivka

Розата иска топла завивка за зимния сън.

Царицата ще дочака пролетта под подходящо укритие

Работата по подготовката на розите за зимата трябва да започне по-рано, макар че през последните години климатът леко се е изменил към “по-топлата” страна и нашите рози цъфтят почти до ноември.
Когато есента е слънчева, можете да си позволите малко да промените сроковете за подготовка за зимата, но не повече от две седмици. Но трябва да отчитате и местния микроклимат, и разположението на вашата градина. Не се бойте да експериментирате. Направете няколко варианта на укрития и след това изберете това, което ви устройва.

За катерливите, които цъфтят веднъж годишно, се използва въздушно-сухо укритие. То е трудно за правене, ако имате 25 храста, но пък тези рози си заслужават. През октомври те трябва да се загърлят. Вземете кофа суха почва и засипете кореновата шийка. Възможно е да загърлите и с пясък, но тази част на клонките, която ще бъде засипана с пясък, трябва да се почисти от листата. През пролетта при разравянето пясъкът трябва да се събере внимателно и да се изнесе. По възможност розите трябва да се наклонят и да се фиксират, за което се използват метални куки. Всички цветове трябва да се изрежат още в края на октомври.

Розата иска топла завивка за зимния сън.

При поставянето на скелето също има избор – дали да бъде от дърво или от метални дъги. Покрива се с найлон, но само отгоре. Той изпълнява функцията на чадър. Не трябва обаче да достига до земята. Трябва да има възможност вятърът да минава отдолу, а найлонът трябва да предпазва само от дъжда. Найлонът, естествено, се закрепва. Ако есента не е дъждовна, той може да се постави и по-късно. Тук главното е почвата, която е насипана в основата на храста, да остава суха. Ако се очакват устойчиви нощни студове до 7-10 градуса, то тогава розите могат да се укриват.

На един крак
За гюловото дръвче трябват специални грижи.
За розите, отгледани като дръвчета (щамбови) се използва следният метод за зазимяване. Колкото и експерименти да се правят, за тях няма по-добро нещо от класиката. Мнозина се боят да засаждат щамбови рози, но напразно. Просто определете технологията на предпазване и давайте напред. Само трябва да знаете, че в студените райони щамбовите рози трябва да се засаждат под ъгъл 60 градуса, за да избегнете подкопаването на корените при укритието им за зимата. За да може розовото дръвче да не изглежда като “пияно”, след като го засадите, поставете крепежна летва. През есента го отвържете от летвата и ще видите, че розата е наклонена на едната страна. Наклонете още растението. Това се прави 3-4 пъти през интервал от няколко дни. Можете да започнете тази работа още в края на септември, когато стеблото е още гъвкаво.

Още статии на тема: РОЗИ

Отговорете