Роза дърво или щамбови рози

Shtambova-roza

Роза дърво или щамбови рози.

автор: Веска Флорова

Характерно за тази група рози е високото стъбло, върху което се формира короната на розовото дръвче. В литературата тези рози са известни като щамбови рози.

Производственият процес при този вид роза продължава три години, като на първата година върху корена на дива шипка се облагородява междинник, който също е дивачка но има свойството за няколко години да стане прав и надебелява до толкова, че да поддържа короната. Върху междинника през следващата година на височина по желание от 1.00 м до 1.50 м. се прави същинската присадка на калем от благородна роза.

Обикновенно сортовете използвани за това облагородяване са от рода на полиантово-хибридни рози, кoито са нискорастящи, студоустойчиви, многоцветни и дребноцветни, отличаващи се с обилен и продължителен цъфтеж.

облагородяване на роза дървоТези рози дават възможност за формиране на компактна корона чрез подрязване и постигане на дълъг и траен цъфтеж на розовото дръвче. Щамбовите рози, когато са млади и стеблата им са все още гъвкави е задължително да бъдат привързани на 2-3 места към стабилно колче. Това е необходимо за да се предпазят присадките от изкършване.

Роза дърво или щамбови рози.

Щамбова роза в саксияПрез целия вегетационен период при поява на коренови издънки от шипковота подложка, почвата се разравя до основата на издънката и тя се отчесва.Не е желателно  рязането на издънките до почвената повърхност, защото ги стимулира към разклоняване и по-силно развитие. По дължината на междинника са разположени пъпки, от който е възможно да започнат вегетация леторасти на дивачката. Тези клончета трябва своевременно да се отчесват. През следващите години тези пъпки закърняват и появата на диви леторасти е почти невъзможна.

Подрязването на коронката на благородната роза става основно напролет. Като се премахват стари, болни или измръзнали клонки. Измръзване се получава главно при неузрелите, късно цъфтяли клонки/. Същевременно се цели формирането на сферична  корона. През лятото след прецъфтяването на букетчето, цветоносната клонка се реже до първия добре развит зелен лист. По този начин се оставя да се развие пъпката, която се намира в пазвата на листа. Тя осигурява развитието на ново клонче с букет едър цвят.

Зазимяване на щамбова розаЗазимяването на щамбовите рози е важен момент от грижите за тях. У нас се наблюдават големи различия в зимните температури в отделните райони. От тук и необходимостта от прилагане на различни мероприятия. В по-топлите райони е достатъчно коронката на розата да се покрие добре с полиетиленово плaтно и да се привърже здраво. На по-студените места преди да се сложи полиетиленово платно е желателно коронката да се увие със слама или друг изолиращ студа материал. И в двата случая зазимяването става само на коронката /благородната роза/. Тъй като междинника и корените са дивачка и са много студоустойчиви.

Още статии на тема: РОЗИ

Вижте къде можете да си купите щамбови рози в категория ? Декоративни разсадници.

Коментари (9)

 1. Уважаема г-жа Флорова всичко това, което сте написали важи за производство на щамбовани рози, а не за роза дърво. Разликата се състои в следното: Щамбованата роза е с присадка шипка подложка върху шипка!!!! Докато рода дърво е присадка върху специален вид истинска фиданка!!!! Снимките, които показвате са от щамбовани рози, а не роза дърво!

 2. Много интересно е наистина това за „истинската фиданка“. Всеки пише за нея, но никой не казва каква е тя точно. Спекулацията с тези глупости е страхотна. Щом сте толкова веща драга ми Петя, моля напиши малко за фиданките. Благодаря ти предварително.

 3. Да разбирам ли, че върху подложка шипка се присажда за междинна пак шипка, а върху нея вече роза.

 4. Извинявам се за своето невежество ,но кога се сява подложката на щамбовата роза ? След колко време може да се облагородява с междинника?

 5. Истинските щабови рози се присаждат на глог. Процесът е много бавен и труден, а цената е много висока. По тази причина се използва по-достъпния начин за масово производство – присадка на шипка. Колкото до сортовете рози само в БГ се продават с описание – кафява на небесно сини ивици и т.н. Всяка роза има име , селекционер и запазени права за производство. За целта се плаща лиценз на селекционера и едва тогава може да се произвежда за търговия. Разните повликенски , свищовски и т.н. производители трябва да прочетат Наказателния кодекс:
  Чл. 172а. (Нов – ДВ, бр. 50 от 1995 г.) (1) (Изм. – ДВ, бр. 62 от 1997 г., бр. 75 от 2006 г.) Който записва, възпроизвежда, разпространява, излъчва или предава, или използва по друг начин чужд обект на авторско или сродно на него право, или екземпляри от него, без необходимото по закон съгласие на носителя на съответното право, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба до пет хиляди лева.
  (2) (Изм. – ДВ, бр. 62 от 1997 г., бр. 75 от 2006 г.) Който без необходимото по закон съгласие държи материални носители, съдържащи чужд обект на авторско или сродно на него право на стойност в големи размери, или държи матрица за възпроизвеждане на такива носители, се наказва с лишаване от свобода от две до пет години и глоба от две хиляди до пет хиляди лева.
  Чл. 172б. (Нов – ДВ, бр. 75 от 2006 г.) (1) Който без съгласието на притежателя на изключителното право използва в търговската дейност марка, промишлен дизайн, сорт растение или порода животно, обект на това изключително право, или използва географско означение или негова имитация без правно основание, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба до пет хиляди лева.
  За нелегалния розарски бизнес в България вече е уведомено Министерство на земеделието, Европейската комисия и селекционерите, собственици на сортовете произвеждани нелегално за търговия. Ще дойде време Флоров, Димов , Бай Стоян и другите да си платите лицензите или да преустановите незаконното си производство.

 6. Искам да попитам защо щамбовите рози смениха цвета си,по-точно първата година бяха с различни цветове като на каталога а сега всички са бели.Израстват дълги литорасли ,които не цъфтят.Трябва ли да се отстраняват.

Отговорете