Рицин

Ritsin

Рицин

Отровните
Различните лица на рицина
Можете да го засадите като жив плет или да прогоните неприятелите.

Рицинът (Ricinus communis) по природа е многогодишно растение. За негова родина се приема горещата Етиопия. У нас растенията се отглеждат като едногодишни. Като декоративен се предпочита вариететът сангуинеус, защото листата и стъблото му са с червеникав оттенък. Стъблата на растенията се развиват мощно и се разклоняват красиво. При подходящи условия може да достигнат до 2 м височина. Листата са на дълги дръжки, много едри, длановидно нарязани. В млада възраст са антоцианово червени, а по-късно се появява наситено зелената багра. Покрити са с лек восъчен налеп.

Рицин сангуинеус
Рицин сангуинеус

Дребните кремаво-бели цветове са събрани в красиви съцветия на върха на растенията. На едно растение са и женските, и мъжките. Цъфтежът продължава от юли до септември. Първо се разтварят най-долните цветове. С нарастване на стъблото се удължава и съцветието, което продължава да е декоративно. Плодовете са тригнездни кутийки, най-често покрити с бодли. Когато узреят, те загрубяват. Семената се едри – в 1 г има 3 броя. Повърхността им е кафеникаво-червена, изпъстрена с бели лъкатушещи ивички. Формата им е удължено овална с пъпчица на мястото на прикрепването към плода, подобно главичка на кърлеж. Тези особености са дали основание на народа да ги нарича “кърлежан боб”.

Рицин.

Биологичните изисквания на рицина по отношение на топлината са големи. Той е взискателен и към светлината. За да развият мощната си вегетативна маса, растенията трябва да бъдат засадени на богата на хранителни вещества почва. Освен това тя трябва да е дълбоко обработена и добре дренирана.
Рицинът се размножава със семена, които се засяват напролет, след като почвата се е затоплила добре. За да поникнат, температурата трябва да е 12-14 С. Най-често растенията се засяват единично. В по-голяма дворна градина внушително въздействат засадени на група. Разстоянията между отделните растения трябва да са поне 60х60 см.

Растението е отличен компонент и за изграждане на живи плетове. Той отблъсква животните и те не го ядат. Смята се, че и къртиците имат непоносимост към него, затова често се засажда за предпазване на градините от този неприятел. Друго ценно качество е, че растенията понасят замърсен въздух, ето защо много често се използва за украса на крайпътни алеи.
Семената на рицина са много богати на мазнини и от тях се произвежда масло. В семената обаче се съдържат и отровни вещества, при поглъщането на които може да се стигне до отравяне.

 

Коментари (15)

  1. Разбрах от интернет, че това цвете гони къртиците.Цялата ни градина и особено тревните площи са ми с къртичени дупки. Питам мои познати, но никой не знае за него. От къде да си намеря семена?

  2. Току що си засях няколко издънки на рицин. Не знам дали ще се хване така? Имам подобен проблем с къртиците.

  3. Аз също го търся, но не съм намерил досега. При мен причината е : Рициновото масло има изключителен регенериращ ефект върху човешката кожа-поне при мен се получи такъв. При изгаряне от първа, втора и трета степен не ми останаха никакви белези, след третиране със стерилизиран тампон рициново масло в продължение на целия курс на лечение. Затова и искам да си го засадя и отглеждам.

  4. Много е красив. Има невероятно въздействие върху къртиците – гони ги по-добре от всички изпробвани от мен методи. Семената му са като бобчета, купува се в магазините за семена, на пликчето пише рицин. Пускат се в дупчица дълбока около 15 см и се полива. Не е претенциозно. Трябва все пак да се внимава, защото е отровно. Аз го засаждам всяка година от 10 години.

  5. Имам проблем с къртиците и засях рицин. След като е отровен,а е в близост до зеленчуковите ми насаждения трябва ли да го изместя и на какво разстояние да бъде от посевите?

  6. „Семената на рицина са много богати на мазнини и от тях се произвежда масло. В семената обаче се съдържат и отровни вещества, при поглъщането на които може да се стигне до отравяне.“ СИЛНО ОТРТОВНИ, СЪДЪРЖАТ АЛКАЛОИД!!!!!Една от най-евтините, бързо действащи отрови.!!!!!!

  7. Мит е че гони къртиците. А може би трябва да се сеят поне 10 години но след първата ефекта е нулев.

  8. Като е отровен и е в близост до зеленчуковите ми насаждения трябва ли да го изместя и на какво разстояние да бъде от посевите?

  9. Къртици ми унищожават всички посеви, намерих семена рицин, но имам и пчели. Дали няма да го вкарат в меда ?

Отговорете