Резитби за създаване на жив плет и топиарни форми

rezitba-zhiv-plet

Резитби за създаване на жив плет и топиарни форми.

Автор: фирма Вектор Еко Дизайн ЕООД
Съвети за резитби на храсти и други растения при изграждане на жив плет и оформяне на короната.

Резитбите могат да променят градината ви да я направят по красива и устойчива. Тя може да внесе стил и елегантност в двора или градината ви. Има няколко вида резитби, тук ще разгледаме тези за сгъстяване и оформяне на короната на декоративните растения.

Пъпките на растенията отделят хормони, които насочват потока на хранителните елементи към тях. Връхната пъпка на всеки леторасъл отделя по силни хормони и така осигурява по бързото си развитие. При отрязването и отделянето им се прекратява и силата на потока се насочва към страничните пъпки на клона, така че в общия случай резитбата сгъстява короната.

От тук следва и изводът, че с повече резитби ще имаме по плътни повърхности. Различните растения имат различна поносимост към резитбите, но повечето видове понасят подрязване няколко пъти в годината. Някои видове като туята, лигуструма, лоницерата, котонеастера и други може да режете няколко пъти за месец.

За вечно зелените и листодекоративни видове резитбите може да започнат още през март. Те трябва да се прекратят при началото на есента, за да имат време новоизраслите след подрязването клончета да се подготвят за зимата. При цъфтящите растения е добре да ограничите резитбите преди цъфтежа и да ги спрете напълно след началото на залагането на цветоносните пъпки / обикновено в началото на август /.

Резитби за създаване на жив плет и топиарни форми.

За оформяне на короната първоначално резитбата се води така, че да се изгради скелет или основа от клони, който да осигури достигане на определена повърхност. Следващия етап е да се реже по тази повърхност или до няколко сантиметра над нея. Старайте се да не режете големи части от клони и отрязаните леторасли да са по млади.

Ако вида на растението е силно влошен може да изрежете голяма част или дори почти цялото растение в началото на пролетта. Тогава соковете тръгват на горе и ако има силни корени храстчето ви ще бъде скоро гъсто и свежо. Обикновено трябва да се оставят едно или няколко водещи стебла като се избират младите и силни клони. При някои видове като розата и хортензията на всяко стебло се оставят 4 -5 пъпки, за да може растението да има повече сила за цветоносене.

При оформянето на живия плет е най-важно храстите да се режат редовно. В посоката, която искате да нарастват изрязвайте, колкото може по-малки части от клончетата. Разстоянието от предната резитба не бива да е по голямо от 5 – 10 см. Опитайте се да разнообразите живия плет като променяте височината и дебелината му. Пробвайте и да създадете вълнообразни повърхности.

Използвайте добре заточени инструменти, защото тъпите дъвчат, а не режат клона. В следствие на това се влошава вида на растението и се създават предпоставки за нападения от болести. От чистия разрез се губи и по-малко вода. Препоръчително е и периодично да дезинфекцирате ножицата за жив плет и храстореза.

Вижте как изглеждат някои видове растения след многократни резитби и какво правим ние при поддръжката и резитбите на озеленените градини.

Желаем ви успех

Отговорете