Резитба на Годжи Бери

godzhi-rezitba

Резитба на Годжи Бери
Автор: Овощен разсадник „ЕЛИТ

Растението Lycium barbarum може да достигне и надвиши три метра височина и да образуват гъсти храсти с много излишни леторасти и издънки. Именно за това едно от най-важните условия за увеличаване на добивите,доброто разположение на плододаващата дървесина, доброто проветряване в короната и получаване на качествени плодове е правилната резитба на Годжи Бери.
Относно формирането му, Годжи бери може да се отглежда по 4 основни начина.
1.Формирането му като храст.
2.Формирането му като жив плет.
3.Формиране върху конструкция (телена или пергола, подобна на формировката при лозя).
4.Формиране като дърво.
От всички изброени най-застъпен и най-добри добиви може да се очакват когато Годжи Бери отглеждаме като дърво. На практиката създаваме дръвче което прилича на плачеща върба или чадър с два или три етажа. Резитба е най-добре се извършва в края на зимата,началото на пролетта след преминаването на големите студове и преди развитието на растението (преди започване на сокодвижението).

РЕЗИТБА С ДВА ИЛИ ТРИ ЕТАЖА
Най добре да засаждаме 2 или 3 годишен разсад с добре оформено централно стъбло (малкият разсадът който е няколко см няма оформено вдървесено стъбло. При него резитбата по този начин ще бъде възможна следващата година ).

Резитба на Годжи Бери.

1. Първа година (при засаждане)
– Избираме най-добре израсналият летораст който режем на 50-60 cm над почвата.
– Когато развитието на растението започне от пъпките по стъблото му ще се развият леторасти. Когато тези леторасти достигнат около 5-10 см. от върха на растението към основата му оставяме 5-6 броя (най отгоре разположените) а всички други надолу премахваме (филизим). Най горният ще бъде продължител (водач) на растението върху който през следващата година ще оформим другият 2 етаж, а другите 3-4 ще оформят 1 етаж на короната.
-Най горният летораст трябва да расте изправен, а по долните 3-4 след като станат около 25-30 см. чрез навеждане или превързване оформяме така че ъгълът спрямо стъблото да е по голям или около 45 градуса.

2. Втора година
– До есента на първата година най-горният летораст (водачът) вече е израснал и сме готови да оформим 2 етаж на дървото. Резитбата правим рано на пролет. Принципът е същият като предходната година.
– На разстояние от 50 до 80 см от първият етаж прерязваме водача.Тук отново ще трябва да филизим след като покарат новите 5-6 връхни летораста.Най-горният отново ще оставим да расте изправен за да го използваме за оформянето на 3-ти етаж.
– Премахваме всички лакомци и по дебели клони израснали надолу по стъблото под остър ъгъл. Премахваме из основа и пристъблените (кореновите издънки), който биха сгъстили растението и биха пречили на обработката на почвата.
– По тънките и по къси клонки, израснали по стъблото под голям ъгъл не премахваме (освен ако короната не е прекомерно сгъстена).Тези клонки ще носят доста плод.
– Резитбата на миналогодишните клони се изразява най-често в премахването на 1/3 до 2/3 от дължината им.

Резитба на Годжи Бери.

3.Трета година
Оформяме 3-ти етаж (освен ако не сме решили да оставим дървото с 2 етажа).
– Отново действаме по познатият начин. На разстояние 50-80 см от 2-ри етаж прерязваме водача. При филизенето обаче на върха оставяме да израснат само 3-4 летораста (повече продължител на водача няма да ни трябва).
– Премахваме всички лакомци по стъблото от основа.
– Премахваме кореновите издънки. Режем страничните клони по стъблото на 1/3 до 2/3 от дължината им (в зависимост от сгъстяването на короната на дървото). Просветляваме короната ако е нужно.

4.Четвърта година.
– През четвъртата година трябва да ограничим израстването на Годжи Берито на височина. За целта централният клон (водачът) се премахва до върха на 3-ти етаж,като режем до някой по-дебел клон,който расте хоризонтално.
– Понякога ще е необходимо да се премахват изцяло или съкращават някои плодни клони като оставяме място за проникване на светлина и въздух във вътрешността на короната.Това ще доведе до получаване на по качествени плодове и предпазване от болести (най-вече брашнеста мана).
– Изрязват се лакомците и клони израстващи по стъблото под остър ъгъл. Премахване на кореновите издънки,който ще пречат на обработката на почвата и биха влошили качеството на плодовете.
– Подкастрянето на клоните 1/3 до 2/3 от дължината им.
Едно добро оформено дърво с 3 етажа трябва да има от 10 до 15 основни клони (по дебели), височина от около 1,8 до 2,2 метра и широчина с диаметър 1,5 – 1,8 метър.

Резитба на Годжи Бери.

5.Лятна резитба.
Лятната резитба се извършва главно през м.май и м.юни. (Не е грешка да се премахват излишни клони и през м.август). Насочена е основно към подобряване на условията на растеж в насажденията-по добро осветяване, по-добър въздушен дренаж, насърчаване на цъфтежа и развитието на по качествени плодовете а оттам и по-високи добиви.
– Изразява се във филизене (премахване на млади леторасти с ръка).
– Изрязване на сгъстяващи короната леторасти и лакомци.
– Премахване на кореновите издънки

ПИРАМИДАЛНА ИЛИ КОНУСОВИДНА РЕЗИТБА (ВРЕТЕНО)
Разликата при тази резитба и резитбата на три (два) етажа е че при пирамидалната няма скелетни клони който оформят отделните етажи.
– При нея се оформят от 16-20 броя полускелетни (плодни клони по-къси и по тънки). Те са разположени не толкова равномерно по стъблото под голям ъгъл-почти хоризонтално, оформяйки конусовидна корона.
– Едно добро оформено дърво при конусовидна резитба трябва да има от 16 до 20 полускелетни клони. С височина от около1,7 – 1,8 метра и широчина с диаметър 1,0 – 1,2 метра.
Този текст е защитен с авторски права, при използването му посочете източника – Овощен разсадник „ЕЛИТ

Коментари (4)

  1. Имаме едногодишно годжи бери. това лято растеше буйно . Даде много цветове , но плодовете му бяха само 5-6 , мънички и като недоносени . Докато се наканим да ги кусаме , птичките ги изядофа . Защо са малки плодчетата ? дали догодина ще се нормализират ? Грижим се за него като за бебе.

  2. Имаме 4 годишен храст, обсипва се с много цветове, но нито един плод! Каква би могла да е възможната причина за това? Предварително, Благодаря за вниманието!

  3. Вече втора година имам годжи бери Израства много голямо но цветовете са малко и не на всички клони. Нормално ли е? Колко време продължава цъфтежа и кога узряват плодовете?

  4. ОФ-Ф-Ф! Преди 5-6 години ми пратиха от Петрич да си засадя , понеже писаха в НЕТА , че китаеца дето ял годжибери живял 205 години . Реших , че може да изкарам и половината години ! Да , ама не ! Мошеника ми пратил диво годжибери , дето ги има край всеки плет . Гледах го като бебе и накрая започна да ражда тук-там по някоя топлийкина главичка !Ще играе мотиката и ще се оправи -сигурно !

Отговорете