Резитба на глицинията

Glitsiniya-rezidba

Резитба на глицинията

Автор: Светлана Георгиева
Резитбата е сравнително лесна. Ако вашата глициния е с повече от едно централно стебло, определете само едно основно. То трябва да е най-силно, за да се прикрепя към беседката, /асмата/. Премахнете от дъно всичките му разклонения. Когато почистите стеблото до качването му на асмалък или пергола, може да оставите най-горните разклонения, подрязвайки ги на 3-4 пъпки. Или може да ги оставите да поотраснат и да ги привържете към подпорите им. Те ще станат основни разклонения през следващите години.

За начинаещите препоръчвам зимна резитба или ранна пролетна – началото на март. Така по-ясно ще различите малката и остра листна пъпка от цветната. Може да съкратите летораста над цветната пъпка, за да насочите сокодвижението към нея. Но така или иначе всяка година леторастите се режат на 3-4 пъпки,ако искате да имате обилен цъфтеж през следващата година.
* Режат се клони, които пречат на растежа на другите-т.е.просветляване и премахване на слаби, болни разклонения. Тези съкращения трябва да бъдат направени от дъното, за да не остават чепове.

Добрата новина за това растение е, че е наистина трудно да се убие от липса на резитба. Просто няма да цъфти пищно и обилно.

Резитба за подмладяване и запазване:
* Скъсете старите стебла на възрастната глициния с около една трета от цялата им дължина.
* Скъсяват се върховете на прецъфтелите клони през летните месеци, за да се насърчи по-обилния цъфтеж. Много градинари погрешно режат глициния само по време на спящ сезон. Това води до образуване на огромно количество млади клонки,листна маса и липса на цвят.

видяна: 2518

Отговорете