Да режем ли многогодишните цветя през есента?

sedum-snyag

ДА РЕЖЕМ ЛИ МНОГОГОДИШНИТЕ ЦВЕТЯ ПРЕЗ ЕСЕНТА?
Автор: Про Плантс ЕООД

Дори при по-студен климат е добре някои многогодишни (перенни) да се оставят да презимуват със старите си стъбла или листа. Семената на Ехинацеа (Echinacea) и Рудбекия (Rudbeckia) например могат да привличат и хранят птиците през зимата; Седумът (Sedum) покрит със сняг би изглеждал много атрактивно. Освен това има видове, които определено предпочитат протекцията на макар и изсъхналите си листа през зимните месеци. Хризантемите (Chrysanthemum) и Хойхерата (Heuchera) например се справят най-добре със студовете, ако ги почистите чак на пролет.

Но има и перенни, които трябва да се изрежат още през есента. В техните сухи клонки и листа могат да се „спотаят” болести и вредители, които биха заразили растенията и през следващия вегетационен период. Тези заразени сухи листа трябва да се изрежат и да се изхвърлят, а не да се правят на компост!
Много от растенията в градините оцеляват без да им обръщаме специално внимание. Но пък няма да ви коства много ако отделите време да сложите малко ред в цветната леха и да я подготвите за зимата!

Да режем ли многогодишните цветя през есента.

Ето и някои насоки от нас макар и за малка част от перенните:

Брадат ирис – високите листа на ирисите са прикритие за вредители и гъбични заболявания. Отрежете листата и ги изхвърлете, а не ги компостирайте!

(Gailardia) Гайлардия – доста студоустойчиво растение, но съкращаването на старите стъбла могат да я направи още по-издържлива и да подобри жизнеността на растението.

(Aquilegia) Аквилегия /кандилка – Премахнете листата й. Новите листни розетки ще се покажат рано напролет и растението ще ви е благодарно ако не трябва да се бори и със старите листра и стъбла.

(Salvia nemorosa) Салвия – Растението само печели от периодични резитби през вегетационния период. През есента когато цъфтежът вече се е забавил, изрежете целите стъбла до основата.

(Crocosmia) Крокосмия – листата й сами отпадат след като приключи цъфтежът. Можете да оставите растенията неизрязани.

(Hemerocallis ) Хемерокалис – реагира добре на есенно изрязване. Това би ви спестило ангажимента за пролетно почистване.

(Paeonia) Божур – Божурите имат нужда от период на захлаждане, за да подготвят пъпките си за следващия сезон. Това, съчетано с факта, че листата са изключително податливи на мана е достатъчна причина да ги премахнете през есента. Заразените листа могат да бъдат отстранени и унищожени в края на лятото. Здравите листа ще се оцветят в жълто през есента и може да ги премахнете, след първата слана.

(Phlox paniculata) Флокс – склонен към брашнеста мана. Дори и най-устойчивите сортове могат да се заразят при лоши метеорологични условия. Ако е така, отрежете и унищожете всички листа и стъбла през есента.

(Helenium autumnale) Хелениум – обикновено цъфти до средата на есента, но често страда от плесен. Листат можете да отрежете и отстраните преди зимата.

Никой не може да предвиди кога ще паднат студовете и ще завали сняг. Но все още имате време за адекватни грижи за градината.

Източник: Про Плантс ЕООД

Отговорете