Разнообразете лехите с по-редки градински цветя

Kleome-spinosa
Cleome spinosa

Разнообразете лехите с по-редки градински цветя.

Ако обичате предизвикателствата и не сте традиционалист, бихте могли да разнообразите градината си с по-редки видове градински цветя. Някои от препоръчваните тук са представители на по-високите растения. Затова бихте могли да ги засадите на по-задна линия, за да се превърнат в елегантен тил на цветните групи.

Ако сте любител на по-високите и мощни растения, клеоме (Cleome spinosa) ще ви свърши добра работа. Здравите му стъбла израстват на височина до 120 см, листата и съцветията са едри, с многобройни цветни бутони. Цветовете са с бяла, розова или пурпурна багра и дълги тичинки.

Клеоме (Cleome spinosa)

Още едно високо градинско цвете – титония (Tithonia rotundifolia), може да придаде на градината ви по-различен вид. При това, ако имате семена от титония може направо да ги засеете в лехата в самия край на април и в началото на май. Засийте ги поне на 30-45 см разстояние, за да не сгъстите посева, тъй като растенията освен че са високи (70-100 см), се разклоняват още в най-ниската част на стъблото. Цветовете на титонията – големи ярки „маргарити”, са обагрени в червенооранжево с жълта сърцевина.

Тези, които ценят изящните цветя, несъмнено ще предпочитат шизантуса (Schizanthus pinnatum), наречен от англичаните „орхидея на бедните”. Малките му цветчета – бели, розови, сини – събрани в рехави съцветия, са ефирни, а листата – ажурни. Добре е да се засажда по-близо до беседката или до пейката, за да бъде винаги пред очите.

Екзотичните цветчета и на друго по-рядко разпространено растение също заслужават внимание. Камбанковидните цветчета на салпиглосиса (Salpiglossis sinuata), с интересната червена, синя или жълта багра, изпъстрени със златисти жилки привличат погледа отдалеч.

Можете да разнообразите цветния пейзаж и с големите цветчета на газанията (Gazania), които дълго се запазват. Тяхната тъмнооранжева багра изпъква ефектно на сребристосивият фон на листата.

Коментари (1)

Отговорете