Разкрасете хортензията с ножица

Hortenziya

Разкрасете хортензията с ножица.

Оставете изсъхналите цветове до пролетта
На силни почви или прекалено интензивно торени места някои от цъфтящите храсти през лятото са пуснали лакомци. Това са нежелани едногодишни клонки, обикновено на неподходящи места. Те трябва задължително да бъдат отстранени още през есента. В противен случай ще деформират короната и ще пречат на развитиено на растенията.

При много от видовете храсти след прецъфтяване остатъците от изсъхнали цветове не могат сами да се отделят от растенията. Това ги загрозява и затрудняват процеса на образуване на нови цветове. Затова преди настъпване на студовете, стопаните трябва да помогнат на такива растения и внимателно с овощарска ножица или остър нож като ги отстранят. Такива видове са люляк, керия, будлея и др.

Хортензията (Hydrangea) е един от видовете, който не се подчинява на това правило, затова не отстранявайте прецъфтелите й цветове. Те ще послужат за предпазване от измръзване на връхните пъпки на клонките, които са много чувствителни на ниски температури.
По правило хортензията не се реже първите две години, но през третата е задължително. Поради стремежът им за бурен растеж растенията обикновено развиват по няколко разклонения. Това води до пренатоварване на храста. Резитбата ще проведете през март-април, в зависимост от метеорологичните условия.

С овощарска ножица отстранете излишните разклонения още в основата на храста. Избирайте дефектните или неправилно ориентираните. Необходимо е да оставите две или три водещи клончета. Трябва да отстраните и прецъфтелите съцветия. Клонките под тях оставете на две или три пъпки. Това ще предизвика поява на цъфтящи клонки. Всяка следваща година връхните разклонения ще са повече на брой. Така от вашият храст ще се оформи една покрита с разкошни съцветия сфера.

 

Отговорете