Райска ябълка

Rayska-Yabalka

Райска ябълка

Автор: Венелина Иванова
Най-вкусна е райска ябълка (Diospyros kaki), узряла на клона.

Кръгъл плод, обагрен в цветовете на пламък, привлича погледи на клиентите по големите пазари за плодове и зеленчуци.
– Какво е това оранжевото?, често питат любопитни.
– Дар от боговете.
Така търговците наричат най-вкусния плод, който предлагат на сергиите си през есента.
Заради изключителната му сладост и приятен аромат той наистина може да заеме челна позиция в класацията за най-вкусен плод. Иначе гръцкото му название е „диоспирос“, което в превод означава “божествен огън”.

Родината му е Китай и Япония. Големината на плода е колкото женски юмрук. Облечен е в ципа, която се отстранява, за да се изяде месестата част под нея. В сърцевината на райската ябълка има костилки, които също се махат. Повечето райски ябълки, които се продават по сергиите, са откъснати сурови, за да се запазят по-дълго. Те са твърди и все още ципата им не е придобила ярката оранжева багра, а имат вид на недоузрял розов домат, разказват продавачи.
И съветват: в такъв случай не се отказвайте от плода, купете го. Добре е обаче да го оставите на перваза на прозореца, за да доузрее.
Най-вкусни, разбира се, са райските ябълки, узрели на дървото, които са станали меки и сладки, докато са били на клона.
За първи път страните от Средиземноморието и Америка вкусват оранжевия плод още през XVIII век, свидетелстват летописци.

Райска ябълка.

Райска ябълка, истински витаминен коктейлУ нас обаче райската ябълка идва едва през 1935-1940 г., разказват агрономи. След вноса на плодовите дръвчета райската ябълка веднага добива популярност заради вкусовите си качества. Модата всеки да отглежда яркооранжевия плод в градината си се разпространява като пандемия. Дръвчето е непретенциозно, вирее почти навсякъде из България и след няколко години дава обилни плодове.
Най-разпространено обаче е отглеждането му по Черноморието и край градовете Пловдив, Сопот, Сливен, Хасково и Ивайловград, където често освен райска ябълка го наричат медовина.

Райската ябълка е истински витаминен коктейл, който зрее през есента, когато върлуват грипове, настинки и зарази. Тя е най-препоръчваният плод за борба с лошото настроение и депресиите през студените месеци, провокирани от мрачното време и липса на слънце.
Яркият оранжев цвят на плода говори за високо съдържание на бета-каротин. Той е полезен за зрението и защитава кожата от преждевременно стареене.
Витаминът е изключително полезен и за пушачите, които заради поглъщането на катран и никотин имат повишена нужда от защита срещу вредните свободни радикали и срещу дихателните заболявания.

Райската ябълка съдържа и много витамин С. Той помага на организма да пребори вирусите. Витамин С и бета-каротин са идеалната комбинация пък за повишаване на имунитета на организма, разказват лични лекари.
Плодът съдържа и витамин РР, който се препоръчва при умора, депресия, за здрава кожа без акне и здрава коса. Магнезият в райската ябълка пък спомага за добрата работа на сърцето. Желязото пък се препоръчва за бодър тен на лицето и бори анемията. Калият укрепва кръвоносните съдове.
3-4 плода свалят кръвното налягане

Райска ябълка.

Най-голямото богатство на райската ябълка е растителната захар, която се съдържа в нея. Тя се препоръчва при заболявания на сърдечносъдовата система, при високо кръвно налягане заради пикочогонното си действие, разказват познавачи. Консумацията на 3-4 плода дневно е достатъчна, за да нормализира кръвното по естествен път без лекарства.
Райската ябълка има успокояващи, бактерицидни и прочистващи свойства. Затова резенчетата й могат да се слагат върху рани и изгаряния за по-бързо заздравяване. Народната медицина пък я препоръчва като лек срещу стомашни разстройства. Листата на плода пък са чудесен избор за чай заради това, че съдържат почти всички микроелементи и витамини. Те са полезни за хора със слаб имунитет, кожни проблеми и страдащи от анемия.

Райската ябълка е чудесен избор за тези, които преди новогодишните празници са решили да се вталят. Плодът доставя на пазещите диета ценни хранителни вещества, не съдържа много калории и най-вече утолява ефективно и задълго глада. Диетолозите упорито препоръчват райската ябълка на хора с наднормено тегло, които са решили да влязат в здравословна форма.

Посадъчен материал за райски ябълки можете да си закупите от 🍐 Овощни разсадници регистрирани в Зелено БГ.

 

Коментари (8)

  1. Любим плод ми е и затова си купих дръвче и си го засях. Силно се надявам да вирее в нашия Габровски край . Виждала съм го в Казанлъшко и много ми харесва като дърво със красивите си листа. Иначе си купувам плодове от магазина но имам силно желание да имам това дърво не, че разчитам да задоволи нуждите ни от плодове.

  2. КЪДЕ МОГА ДА НАМЕРЯ ДРЪВЧЕ ЗА ДА СИ ЗАСАДЯ В ДВОРА. НЕ СА НАМИРАЛА НА ПАЗАРА.

  3. За да си купиш райска ябълка, влез в http://www.zeleno.bg горе вляво в категории „овощни разсадници“ „декоративни разсадници“ или „градински центрове“. В момента има регистрирани 63 разсадника и 57 гр. центъра от цялата страна. Можеш да ги сортираш по градове и да избереш тези които ти са най-близко. Прозвъни ги и избери най изгодното предложение.

  4. Преди година си купих 5 плодчета райска ябълка и в един от плодовете намерих костилка. Посадих я в саксия и след месец гледам, поникнала. Сега е около 50 см висока, но не смея да я посадя вън.

  5. Малко хора си купуват или отглеждат този плод за голямо мое съжаление, все пак е супер ценен. А за кебапчета и кюфтаци ела ги виж ще се изтрепят, ела ги виж само.:)))

  6. Искам да попитам като засадите костилката в саксия на каква дълбочина и второто дали ако я оставя в навлажнен памук дали ще пусне корените си.

  7. Миналата година ,плодовете на дървото паднаха преди да узреят. Тази година се страхувам да не се повтори. Райската ябълка се намира около Шумен.

  8. Много красиво дърво, но Софийско има изглежда неприветлив климат, опитах може би няколко години, купувах и нищо не излиза,измръзват въпреки че пише че са сравнително студеноустойчиви. На 3 от тях прораснаха подложките, кавказките хурми на които е била направена присадка, към десетата година изведнъж се обкичиха с много цветчета и родиха плодчета по-скоро, което е дивата форма на райската ябълка. ZELENO.BG дайте информация за хинап, който е почти субтропично дръвче и при мен повече от 10 години нищо не правя, хвърлям само малко кристалон -зелен и това , а ражда обилно

Отговорете