Растителни парфюми – Сандалово дърво

sandalovo-darvo

Растителни парфюми – Сандалово дърво

На Индийското крайбрежие може да попаднете на вечно зеленото бяло сандалово дърво, Santalum album ( Santalaceae). В Индия от древността дървесината на това растение се използва в религиозните обреди. Дълги кервани пресичали пустинята на Персия и Арабия и превозвали товарите от ценното дърво в Египет, Гърция и Рим. То било едно от най-ценните парфюмерийни средства, от древността до днес. И сега то е любимо ароматично средство на Изтока. С него се кади. Същата роля играе и при арабите, които го наричат „шандал”- оттук е известно като сандалово дърво.

Прясната дървесина на санталовото дърво няма миризма; едва след изсушаване добива характерната сладка миризма. Това се дължи на факта, че дървесината има около 5% летливо масло. Главен производител на сандалова дървесина и масло е окръгът Мисоре в Южна Индия. Дървото достига зрелост едва като стане на 60 години. В окръга Мисоре има заповед да не се секат дървета докато сами не изсъхнат. След като се отсекат, се нарязват на малки парчета, кората и меката дървесина се отделят и се оставя само твърдата, която именно е търсената суровина. Дървесината е ценна не само поради това , че е ароматична, но и защото от нея се изработват кутийки, различни украшения или пръчици за изгаряне по време на религиозни тържества.

Сандаловото масло се получава чрез дестилация на раздробената дървесина. Има голямо значение за парфюмерията. То влиза неизменно в съдържанието на всеки парфюм с ориенталски характер.

Сандаловото дърво е полупаразитно. След като семената му поникнат, органите, с които паразитира, проникват в корените на близките храсти или дървета и черпят от тях хранителни вещества. Опитите показват, че ако около санталовото дърво се махнат всички други растения, корените му се удължават, като напразно търсят чужди корени. Лишено от хранителни вещества, дървото изсъхва.

Отговорете