Растения цъфтящи през месец юни

Bradat-karamfil
Брадат карамфил

Растения цъфтящи през месец юни.

Юни е месецът на най-много цъфтящи растения през годината. Красотата и величието на цветята през този месец оставят трайно впечатление. Растенията, които все още не са изтощени от горещината, разтварят своите пъпки, изпълват градината с ароматите си и ни карат да се спираме пред лехите им с възхищение. В тази статия, решихме да ви представим едни от най – известните растения цъфтящи през месец юни. Година след година, те разтварят своите цветове и изпълват градините с помпозност или със скромна непринуденост.

Турски (Брадат) карамфил (Dianthus anatolicus)
Брадатият карамфил произхожда от семейство Карамфилови (едно от най – многообразните) и бива отглеждан като двугодишно растение. Неговите ароматни малки цветчета са боядисани в богата цветова гама: оранжево – розови, лилаво – червени и бели. Нежните му съцветия започват да цъфтят през май – юни.

Хибриден Хемерокалис (Дневна лилия)
Любимецът на много градинари – цъфти през месец юни. Благодарение на дългия си цъфтеж и многообразие от сортове, хемерокалиса се използва за украса на цветарници и лехи под всякаква форма. Растението е многогодишно от семейство Лилиеви и цъфти в най-различни цветове и форми. Хемереликсът се вписва много добре в смесени групи насаждения и е „приятел“ с много други видове цветя и градински растения. Устойчив е на болести и вредители.

Лилии
За разлика от дружелюбния хемереликс, лилийте трудно се разбират със съседите си и е трудно да бъдат подбрани партньори за тях. Лилиите обичат светлината. Тяхната почва трябва да бъде плодородна, дренирана и е добре да бъде добавен пясък в нея. Могат да растат без присаждане на едно място в продължение на 5 години. Размножават се чрез разделяне на луковиците им.

Растения цъфтящи през месец юни.

Лиатрис
Цъфти през месец юни и е с дълги многоцветни пухкави съцветия. Неговият цъфтеж продължава до 40 дни. Обича слънчеви места и плодородна и добре дренирана почва. Не понася прекомерната влажност. Размножава се през пролетта или есента чрез деление на коренищата.

Лупина
Тя изглежда добре във всяка цветна градина. Красива е като се засади и единично и в смесени насаждения с различни цветове. Лупините са светлолюбиви и не са взискателни към почвата. Успешно се размножават чрез семена. Трудно понасят пресаждането.

Божури
През месец юни божурите ще придадат помпозност на вашата градина. Можете да ги срещнете като преобладаващи бели, розови, малинови и с цвят на бордо багри сред цъфтящите лехи. Божурите са многогодишни цветя и не се нуждаят от специална грижа.

Рози
Градина без рози? Цъфтящите през юни розови храсти са много очарователни. Многообразните сортове катерливи рози се спускат като буйни вълни, превръщайки градината в приказка. От 400-те вида красивоцъфтящи видове и техните хибриди, можете да изберете и засадите у вас цяла розова градина.

Освен от изброените растения вашата градина може да бъде украсена и от цъфтящите през юни метличини и оман, ириси и здравец, макове и аквилегия, омайниче, пиретрум и много други.

Отговорете